Φεβρουαρίου 21, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Μαριάννα Ρόμπολα: Πανηγύρι Αγίας Αγάθης

 

 

Κάθε χρόνο στις 4 και 5 Φεβρουαρίου γιορτάζεται κυρίως σε Αιτωλικό και Σταμνά το χειμωνιάτικο πανηγύρι της Αγίας Αγάθης. Η Αγία Αγάθη τιμάται από την ορθόδοξη εκκλησία στις 5 Φεβρουαρίου και προς τιμήν της υπάρχει ένα μικρό ξωκλήσι στον Αράκυνθο (Ζυγός) στην περιοχή της Σταμνάς, λίγα χιλιόμετρα από το Αιτωλικό.

 

Το κτίσμα κτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα.

 

Εκεί στις 22 και 23 Αυγούστου, που είναι το μεγάλο πανηγύρι, γίνεται εσπερινός και Θεία Λειτουργία, την οποία εκτός των απλών πιστών παρακολουθούν παρέες αρματωμένων από Αιτωλικό και Σταμνά. Βέβαια αυτή την ημέρα έχουμε την εορτή Απόδοσης Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Αυτό γίνεται σε ανάμνηση της συναντήσεως το 1824 στην Υψηλή Παναγιά, τοποθεσία παραπάνω από την Αγία Αγάθη, όπου έγινε συνάντηση καπεταναίων του Ζυγού και του Μεσολογγίου στις 23 Αυγούστου, στα Εννιάμερα της Παναγιάς. Τα γεγονότα αυτά προδιαγράφουν τον εθνικό θρησκευτικό χαρακτήρα των δυο πανηγυριών, τόσο της Αγίας Αγάθης όσο και του Άη Συμιού. Με το πέρασμα των χρόνων, όταν έγινε ερείπια το σημείο συνάντησης των καπεταναίων, το πανηγύρι κατέβηκε παρακάτω στην περιοχή της Αγίας Αγάθης.

 

Μικρογραφία του Αυγουστιάτικου πανηγυριού είναι η χειμωνιάτικη Αγία Αγάθη, με εσπερινό και Θεία Λειτουργία. Στο μικρό ναό ανεβαίνουν οι πιστοί της γύρω περιοχής με τις οικογένειές τους για να ευλογηθούν από την Αγία Αγάθη. Μαζί όμως με τις οικογένειες ανεβαίνουν παρέες αρματωμένων από Αιτωλικό και Σταμνά, με τις στολές και τα άρματά τους. Τους αρματωμένους συνοδεύουν λαϊκοί  μουσικοί με τα νταούλια και τους ζουρνάδες.

 

Όλοι οι συμμετέχοντες με χαρά γίνονται κρίκοι ενότητας της πόλης με την παράδοση που χρωματίζει και νοηματοδοτεί τη ζωή τους. Ανταλλάσσουν ευχές ολοκάρδιες και εύχονται να ανταμώσουν πρώτα ο θεός και του χρόνου.

 

 

 

Μαριάννα Ρόμπολα

Φιλόλογος - Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων