Ιουνίου 05, 2023

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Μαριάννα Ρόμπολα: Τα μυστικά του ΄΄Αγίου Όρους΄΄ της Αιτωλοακαρνανίας (βίντεο)

 

Στο όρος της Βαράσοβας υπάρχουν αρκετά μικρά και μεγάλα σπήλαια. Ιδιαίτερης σπηλαιολογικής σημσίας είναι η στοά στην Κάτω Βασιλική, τα ανατολικά-δυτικά σπήλαια, το βόρειο και το σπήλαιο του Αγίου Νικολάου.

 

Η στοά στην Κάτω Βασιλική

Μερικά μέτρα από την παραλία της Κάτω Βασιλικής, στην βραχώδη ανατολική πλαγιά της Βαράσοβας, βρίσκεται μια στοά. Έπειτα από αναρρίχηση 35 μέτρων περίπου, φτάνουμε στην είσοδο της.

Εσωτερικά το δάπεδο έχει τρήματα βράχου από την εποχή της διάνοιξης της. Στο τοίχωμα της στοάς υπάρχουν σημάδια από εργαλεία. Μέχρι σήμερα διερευνάται ο σκοπός ύπαρξης της και ο χρόνος διάνοιξής της. Από την  είσοδο του σπηλαίου έχουμε θέα τα λιμανάκια της Βασιλικής και την Τιθεασσό.

 

Τα ανατολικά σπήλαια

Μετά απο μία προσβάσιμη, οδικά διαδρομή, διακρίνουμε την ομάδα των ανατολικών σπηλαίων.

Ανηφορώντας την πλαγιά βλέπουμε τα κεντρικά σπήλαια και το μεγαλύτερο εξ’ αυτών. Πρόκειται για μια 30λεπτη  διαδρομή για έναν έμπειρο ορειβάτη. Αξίζει να ληφθεί υπ’ όψιν, η δυσκολία εξερεύνησης της περιοχής, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω έλλειψης σκίασης κατά τη διαδρομή. Επίσης ο ορειβάτης πρέπει να σημαδέψει, κατά την ανάβαση του, τα σημεία της διαδρομής, ώστε να βρεί την κάθοδό του.

Στα σπήλαια υπάρχουν καλά διατηρημένες αγιογραφίες. Εκεί παλαιότερα ασκήτευσαν πολλοί μοναχοί. Η Βαράσοβα θεωρείται το Άγιο Όρος της Αιτωλοακαρνανίας. Το κύριο σπήλαιο ονομάζεται σπήλαιο των Αγίων Πατέρων.

Γνωστός είναι ο θρύλος για το σπήλαιο των Αγίων Πατέρων. Λέγεται οτι σφραγίστηκε η είσοδος του σπηλαίου, όταν νέοι μοναχοί σκοτώθηκαν μετά από ατύχημα ή οτι σφραγίστηκε η είσοδος της σπηλιάς μετά από τη μεταφορά θησαυρών της εκκλησίας, ώστε να προστατευθούν από τους επιδρομείς.

Οι διηγήσεις πολλές. Οι εκδοχές των ιστοριών, διαφορετικές. Ανεξακρίβωτες οι πληροφορίες. Η γοητεία τους, απαράμιλλη.

 

 

 

Το σπήλαιο του Αγίου Νικολάου

Ανάμεσα στο Κρυονέρι και στην Κάτω Βασιλική, πάνω από μια ερημική παραλία, βρίσκεται το σπήλαιο του Αγίου Νικολάου. Προσεγγίζεται είτε απο τη θάλασσα, παραπλέοντας την Βαράσοβα, είτε οδικώς απο την ξηρά.

Ύστερα από μια χρονοβόρα ανάβαση της Βαράσοβας, φτάνουμε στην είσοδο του σπηλαίου, η οποία είναι κλεισμένη με μαντρότοιχους. Στο βάθος του θόλου υπάρχει ένα πέτρινο βάθρο με φορητές εικόνες. Τα κοιλώματα στα τοιχώματα της οροφής χρησιμοποιούνταν ως κελιά από μοναχούς.

 

Τα δυτικά σπήλαια

Δυτικά της Βαράσοβας υπάρχουν αρκετά αβαθή σπήλαια. Ορατά από τον δρόμο προς Κρυονέρι και άλλα από την παραλία. Άλλα σπήλαια προσεγγίζονται από τη διαδρομή προς το εκκλησάκι του Αγίου Πέτρου. Σε όλη τη Βαράσοβα υπάρχουν αρκετές διαδρομές για πεζοπορία και ανάβαση, για ορειβάτες όλων των επιπέδων.

 

 

Το βόρειο σπήλαιο

Στην κορυφή της Βαράσοβας προς τα δεξιά βλέπουμε ένα κοίλωμα στον βράχο. Πρόκειται για μια δύσκολη πεζοπορικά διαδρομή, με θαμνώδη βλάστηση και χωματόδρομο. Η ενδεδειγμένη διαδρομή είναι το μονοπάτι δίπλα στα δεξιά της πλαγιάς, αποφεύγοντας έτσι την έντονη βλάστηση.


Μαριάννα Ρόμπολα
Φιλόλογος