Σεπτεμβρίου 23, 2023

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Οι "Ελεύθεροι Πολιορκημένοι" σε επιτραπέζιο παιχνίδι (βίντεο)

 

Ένα μοναδικό δημιούργημα για την ιστορία της πολιορκίας και την Έξοδο του Μεσολογγίου, όλο έμπνευση, μεράκι και αγάπη για την τοπική ιστορία, αποτελεί το επιτραπέζιο παιχνίδι "Ελεύθεροι Πολιορκημένοι" του Μπαγιαρτάκη Βαγγέλη. Ο δημιουργός  δίνει σε μικρούς και μεγάλους, μια πολύ καλή επιλογή,  για όποιον δε θέλει απλά να διαβάσει για την πολιορκία του Μεσολογγίου, να τη ζήσει και να μάθει πάρα πολλές πληροφορίες, κάνοντας ότι πιο διασκεδαστικότερο: παίζοντας!

 
 
Όπως ο Μπαγιαρτάκης Βαγγέλης αναφέρει:

“Ονομάζομαι Μπαγιαρτάκης Βαγγέλης και είμαι σχεδιαστής παιχνιδιών, δημιουργώ δηλαδή νέα επιτραπέζια παιχνίδια. Πριν κάποια χρόνια, και ενώ παρακολουθούσα μια θεατρική παράσταση σχετικά με το Μεσολόγγι, συνειδητοποίησα ότι η ιστορία της πολιορκίας του Μεσολογγίου θα μπορούσε πολύ ωραία να αποδοθεί σε επιτραπέζιο παιχνίδι. Με τη βοήθεια ενός φίλου μου, που είχε διαβάσει πάρα πολλά γύρω από το Μεσολόγγι, την Πολιορκία και την Έξοδο, ξεκινήσαμε να το δουλεύουμε. Εξαρχής ο στόχος μας ήταν να αποδώσουμε όσο πιο καλά μπορούσαμε τα ιστορικά γεγονότα, δίνοντας στους παίκτες τη δυνατότητα να τα ξαναζήσουν ή και να αλλάξουν την έκβαση τους στο τέλος. Βασίσαμε το ταμπλό σε ιστορικούς χάρτες της εποχής, φτιάξαμε κάρτες βασισμένες σε αληθινά περιστατικά και υπαρκτές προσωπικότητες. Μελετήσαμε τι ακριβώς έγινε σε κάθε περίοδο της Πολιορκίας και εξετάσαμε πως θα μπορούσαμε να το αποδώσουμε καλύτερα μέσα στο παιχνίδι. Ο σκοπός μας δεν ήταν να φτιάξουμε ένα απλό παιχνίδι, "ντυμένο" με το θέμα του Μεσολογγίου αλλά να βάλουμε τον παίκτη να πάρει τις αποφάσεις που κλήθηκε να πάρει η κάθε πλευρά. Να νιώθει παίζοντας την πίεση μιας πολιορκίας, την ανάγκη για φαγητό, την έλλειψη εφοδίων, τη μάχη κάτω από αντίξοες συνθήκες. Και όλα αυτά, να τα συνδυάζει με στρατηγική, προσπαθώντας να νικήσει τον αντίπαλο του. Και μέσα απ' όλα αυτά, να μαθαίνουν οι παίκτες "βιωματικά" ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης.
Όταν τελειώσαμε τη διαδικασία της δημιουργίας του παιχνιδιού, ήμασταν πολύ περήφανοι για αυτό που είχαμε καταφέρει. Έμενε όμως να βρούμε κάποιον να το εκδώσει! Δυστυχώς οι ελληνικές εταιρείες στις οποίες απευθυνθήκαμε, για διάφορους λόγους η καθεμία, εξέφρασαν δυσκολία στο να προβούν στην έκδοση του. Αποφασίσαμε λοιπόν να δοκιμάσουμε την τύχη μας στο εξωτερικό, μεταφράζοντας όλο το παιχνίδι στα Αγγλικά, και απευθυνθήκαμε σε εταιρείες που ασχολούνται με πολεμικά παιχνίδια, βασισμένα σε ιστορικούς πολέμους. Μία τέτοια εταιρεία ήταν η Πολωνική PHALANX. Τους άρεσε πολύ και η ιστορία πίσω από το παιχνίδι αλλά και το πως έπαιζε. Αποφάσισαν λοιπόν να το εκδώσουν! Έτσι, το 2020 κυκλοφόρησε το παιχνίδι με το όνομα "Freedom!". Οι κριτικές που έλαβε ήταν πολύ θετικές και το παιχνίδι σύντομα ξεπούλησε. Η εταιρεία αποφάσισε να προβεί σε επανατύπωση αλλα μαζί με την Αγγλική έκδοση το κυκλοφόρησε και σε άλλες 2 γλώσσες: Πολωνικά και... Ελληνικά! Έτσι, το 2023, κυκλοφόρησε και στη γλώσσα μας, με τίτλο "Ελεύθεροι Πολιορκημένοι" και είναι διαθέσιμο και στη χωρα μας.
Αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για όποιον δε θέλει απλά να διαβάσει για την πολιορκία του Μεσολογγίου αλλά να τη ζήσει και να μάθει πάρα πολλές πληροφορίες, κάνοντας ότι πιο διασκεδαστικότερο: παίζοντας!”
 
 
Επίσης, αν κάποιος θέλει να βλέπει νέα της δουλειάς του, μπορεί να τον ακολουθήσει στο facebook στη διεύθυνση https://www.facebook.com/vangelis.bagiartakis.

Μπορεί  να προμηθευτεί κάποιος το παιχνίδι, σε ένα ελληνικό site που το πουλάει είναι το efantasy.gr. (το link πηγαίνει απευθείας στην καταχώρηση του παιχνιδιού, στο site του μαγαζιού).

Υπάρχει ελληνικό βίντεο παρουσίασης από το κανάλι του κ.Τήλια Ιωάννη σε συνεργασία με τον Βαγγέλη Μπαγιαρτάκη και την εταιρεία παραγωγής.

https://youtu.be/CJMmtCKCgL4?si=0ywoAfwwPkfKwqLG

 
 
 
 
Επεξεργασία άρθρου: Μαριάννα Ρόμπολα - Φιλόλογος