Φεβρουαρίου 12, 2026

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

«ΔΑΚΡΥΣΜΕΝΑ ΜΑΤΙΑ»: Της Φωτεινής Τσιτσώνη-Καβάγια

 

 

  Στις 21 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε, στο Αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ, στην Ι.Π.Μεσολογγίου, από το Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Αυτιστικών Ατόμων, «ΑΓΙΟΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ Ο ΚΑΠΠΑΔΟΚΗΣ», εκδήλωση, επιτυχημένη και άρτια προγραμματισμένη.

  Ξεχωριστή η μουσική παράσταση της βραδιάς, «ΔΑΚΡΥΣΜΕΝΑ ΜΑΤΙΑ», καθώς και η ομιλία της καθηγήτριας, της Ανωτάτης Σχολής της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς Ιωαννίνων, κ. Μαρίας Ράπτη, που είχε τον τίτλο, « Εμείς και οι άλλοι, σ’έναν κόσμο με διαφορετικότητα». Και ο λόγος της εμβριθής, μεστός πνευματικού βάθους! 

  Άριστες υπήρξαν οι εντυπώσεις, που προξένησαν στους θεατές, οι καταξιωμένοι καλλιτέχνες του μουσικού σχήματος, PSALTERIO ENSEMBLE, που, με τις μελωδίες τους, και τις δημιουργίες των κορυφαίων συνθετών, Χατζιδάκι-Θεοδωράκη, ταξίδεψαν το κοινό μελωδικά και που απαρτιζόταν, από τους μουσικούς: Μικαέλλα Παπαχρυσάνθου, Χρήστο Ζήση, Γιώργο Λιούλιο, Γιώργο Τσούμα, Μάριο Μπακάλη και Παναγιώτη Ζαχαράκη, που, κυριολεκτικά, γέμισαν την αίθουσα με νότες αγάπης, που’ μοιαζαν, λες, και ξεχύνονταν σαν μια κραυγή, μέσα απ’ τον κόσμο της αυτιστιστικής σιωπής, έτσι, για να σταματήσουν πια τα δάκρυα απ’ τα μάτια, για να γίνουν όλο και λιγότερα τα μάτια που δακρύζουν! Ναι, οι θεατές, που παρακολουθούσαν, έζησαν μια άφταστη συμβολικότητα,  παρμένη μέσα απ’ την καθημερινότητα της ζωής! Ήταν μια ατμόσφαιρα ευχάριστη, με μελωδίες και ζωντανή μουσική. Στ’ αλήθεια, κάτι  τέτοιες στιγμές, νιώθεις να περισσεύει η αγάπη!

  Παρόντες στην εκδήλωση: Ο Περιφερειακός Σύμβουλος και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, κ.Παϊσιος, εκπροσωπώντας τον περιφερειάρχη, κ.Νεκτάριο Φαρμάκη, ο Αρχιερατικός Επίτροπος και Καθηγούμενος της Ιστορικής και Βυζαντινής Μονής Μυρτιάς, Εισοδίων της Θεοτόκου,   π. Ιωσήφ Ζωγράφος, Ιερείς, ο κ. Κων. Δαουτίδης, εκπρόσωποι και φορείς Συλλόγων της Ι.Π.Μεσολογγίου, ενώ, αρκετά ικανοποιητική  και η παρουσία του κοινού, που πληρούσε την αίθουσα, με κυρίαρχη βέβαια όλων, την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη, Αιτ. και Ακ., κ. Δαμασκηνού, που, επιλόγησε την εκδήλωση, εξάροντας, τόσο τα καλλιτεχνικά μουσικά προσόντα των συντελεστών της παράστασης, όσο και την ως τώρα  καταξιωμένη διαδρομή της ομιλήτριας, στα παιδαγωγικά της δρώμενα.

  Επιπλέον, εν κατακλείδι, ο Σεβασμιώτατος, εξήρε και την προσπάθεια του κ. Κωνσταντίνου Δημόπουλου, Εκπαιδευτικού, ενός ευγενούς και διακεκριμένου συμπολίτη μας, που εργάζεται για το καλό της οικογένειάς του και  της  κοινωνίας, και που, με τις δικές του άοκνες προσπάθειες αλλά και με τις ενέργειες, και την αμέριστη συμπαράσταση του μακαριστού Επισκόπου κυρού Κοσμά, τότε, το 2010, και του νυν Αρχιερατικού Επιτρόπου, καθώς, και με τη συμπαράσταση και τη συμμετοχή γονέων και φίλων αυτιστικών ατόμων,  ιδρύθηκε  ο «Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Αυτιστικών Ατόμων», που έχει τον διακριτικό τίτλο, «Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης», με σκοπό τη διά βίου στήριξη, στέγαση, σίτιση, φροντίδα, περίθαλψη και εκπαίδευση ατόμων με αυτισμό και βαριά νοητική στέρηση.

 Στην εκδήλωση, ο Σεβασμιώτατος, αναφέρθηκε ενθαρρυντικά για τη δημιουργία του Ξενώνα για τα αυτιστικά παιδιά, που μέλλεται να γίνει, στηριζόμενος στη βοήθεια και τις ενέργειες του περιφερειάρχη, και έκανε λόγο, πως θα ενταχτεί η δημιουργία του σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, και στον οποίο Ξενώνα, πρόκειται να στεγαστούν ως τρόφιμοι, τα αυτιστικά μέλη του «Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκη», και  που σίγουρα,  το Ίδρυμα, «άμα τη γενέσει του», αναμένεται να καταστεί το κόσμημα της Ι.Π.Μεσολογγίου, αλλά και η παρηγοριά των γονέων των συγκεκριμένων ατόμων.

  Παράλληλα, πρέπει να ειπωθεί, πως, άοκνες είναι και οι προσπάθειες του Μητροπολίτη κ.Δαμασκηνού, από τις πρώτες κιόλας μέρες της εδώ ενθρόνισής του, σχετικά με το συγκεκριμένο πρόβλημα, που, όταν το πληροφορήθηκε, με χαρά αποδέχτηκε να συνεχίσει ο ίδιος ως πρόεδρος στον εν λόγω Σύλλογο, και ο ίδιος ήταν, που, κατέθεσε τη μελέτη του Ξενώνα στον κ.περιφερειάρχη, έχοντας πάντα κατά νου την ταχύτερη επίλυση του θέματος.

  Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά, στο λόγο του, τελειώνοντας: «Σ’ αυτή τη Στέγη, που ακράδαντα πιστεύω πως θα γίνει, θα στεγαστεί ο πόνος. Κι όταν ο πόνος στεγάζεται, τότε, η αγάπη περισσεύει!».

  Εκκλησία, λοιπόν, πολιτεία και πολίτες, αναμένεται να ανοίξουν το δρόμο της λύτρωσης, για την ομάδα αυτή των συμπολιτών μας! Εκκλησία, πολιτεία και  πολίτες σε μια «Συνοδοιπορία Αγάπης!»

Την παρουσίαση της εκδήλωσης, έκανε η Εκπαιδευτικός, κ.Φωτεινή Τσιτσώνη-Καβάγια.