Αυγούστου 16, 2022

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Image

Σπατούλας Βασίλειος: Συμφωνία στα αυτονόητα

 

Το ότι ο δήμος Ιεράς πόλεως Μεσολογγίου βαίνει σε παρακμή δεν χωρεί πλέον καμία αμφιβολία.

Ζήτημα εδώ καίριας σημασίας αποτελεί το να αναλογιστούμε όλοι ποια ευθύνη φέρουμε για αυτή την κατάσταση.

Άλλοι λιγότερο άλλοι περισσότερο.

Η πόλη του Μεσολογγίου και τα όμορα χωριά, περιοχές προικισμένες με όλα εκείνα τα αντικειμενικά πλεονεκτήματα όπως εύφορη γη με πόσιμο νερό, έξοδο σε θάλασσα, λιμάνι αλλά και υποδομές που επιτρέπουν την οικονομική ανάπτυξη όπως πρόσβαση σε αυτοκινητόδρομο ταχείας κυκλοφορίας τείνουν να μαραζώσουν εντελώς και να οδηγηθούν στην οριστική υποβάθμιση με άμεσο αποτέλεσμα την εγκατάλειψη από την νέα γενιά που αποζητά ένα καλύτερο μέλλον αλλού ως διέξοδο.

Σε όλα αυτά τα προβλήματα αλλά και τις μικρότερες καθημερινές προκλήσεις η δημοτική αρχή και οι δημότες αυτού του τόπου πρέπει να απαντήσουμε θετικά και εποικοδομητικά. Είναι επιτακτική ανάγκη να ξεφύγουμε από την οπισθοδρόμηση μέσω της υλοποίησης όλων εκείνων των αναπτυξιακών πολιτικών οι οποίες θα συνεισφέρουν στην βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και θα δράσουν καταλυτικά για την οικονομική ευημερία των πολιτών και επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται εντός του δήμου Μεσολογγίου. Προϋπόθεση της επιτυχίας είναι η κοινή στόχευση τόσο των δημοτικών παρατάξεων, επαγγελματικών φορέων και απλών δημοτών ως προς την αναγκαιότητα υλοποίησης των εν γένει απαιτούμενων έργων αλλά και στην υποχρέωση όλων ώστε να διαφυλαχθούν και να αποδώσουν τα έργα αυτά προς όφελός μας. Άρα πρέπει να λειτουργήσουμε προσθετικά και όχι αφαιρετικά.

Τα έργα υποδομής και οι στόχοι που θα τεθούν θα πρέπει να έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα και να υλοποιούνται στα συμφωνημένα χρονοδιαγράμματα επιτυγχάνοντας έτσι εξοικονόμηση πόρων. Η εξέλιξη της τεχνολογίας αλλά και η ύπαρξη των αναγκαίων οικονομικών μέσων μας επιτρέπουν να λειτουργήσουμε και να προχωρήσουμε στην αναβάθμιση των υποδομών  φωτισμού και οδοποιίας, σχολικών κτιρίων, αντιπλημμυρικών έργων και παροχής πόσιμου νερού, αποκομιδής σκουπιδιών με βέλτιστες πρακτικές, στήριξη του τουριστικού και γεωργικού προϊόντος του δήμου μας. Η υλοποίηση όλων των προαναφερθέντων μέσω της απορρόφησης των κοινοτικών και εθνικών κονδυλίων με άμεση δική μας πρωτοβουλία θα συμβάλει στην απομείωση του ποσοστού ανεργίας μέσω της απασχόλησης εξειδικευμένου προσωπικού και εργατών αλλά και θα συντελέσει στην ανακούφιση του δημότη από τα υπέρογκα τέλη που καταβάλλει μέσω των λογαριασμών νερού και ηλεκτρικού. Στον μετέπειτα χρόνο είναι δυνατόν να βελτιωθεί η παρεχόμενη κοινωνική πολιτική του δήμου μέσα από την αναβάθμιση των κατ' οίκων υπηρεσιών υγείας σε συνδυασμό πάντα με την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου Μεσολογγίου αλλά και των κατά τόπους κέντρων υγείας που υπάρχουν. Τέλος ο δήμος μπορεί να προσκαλέσει επιχειρηματικούς ομίλους που θα δραστηριοποιηθούν στην ευρύτερη περιοχή και σε συνδυασμό με την επαναλειτουργία κρατικών δομών ευρείας κλίμακας όπως στρατοπέδων ή πανεπιστήμιων θα οδηγηθούμε στην περαιτέρω αναθέρμανση της οικονομικής ζωής με τα σχετικά οφέλη.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν ήδη σε άλλες περιοχές της χώρας μας απτά παραδείγματα. Όλα τα παραπάνω είναι προϊόν αποδοχής και συστηματικής δουλειάς.

 

Συνεπώς ο τρόπος υλοποίησης και η επίτευξη των στόχων που θα τεθούν είναι το δευτερεύον που πρέπει να μας απασχολεί. Το πρωτεύον ζήτημα είναι και πρέπει να είναι η αποδοχή από όλους του αυτονόητου αναπτυξιακού πλαισίου εκείνου μέσα στο οποίο θα εργαστούν οι μελλοντικές διοικήσεις του δήμου μας και θα οδηγήσουν τον τόπο μας στο καλύτερο αύριο. Η υποχρέωση του απλού δημότη είναι να διαφυλάττει την κοινή περιουσία του και να μην την καταστρέφει. Η υποχρέωση της δημοτικής αρχής, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης είναι να εργάζονται πέρα από τις οποίες διαφορές τους για το καλό του συνόλου και να λογοδοτούν για τα πεπραγμένα τους.

Ο Δήμος Ιεράς πόλεως Μεσολογγίου μπορεί και οφείλει να ξαναμπεί στον χάρτη του μέλλοντος γενόμενος πρωταγωνιστής των θετικών εξελίξεων.

 

Σπατούλας Βασίλειος