Μαϊος 27, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

«Τα ανδρειωμένα λιοντάρια της Επανάστασης δεν θα νιώσουν τη γη από πάνω τους να σείεται με το πένθιμο βήμα χιλιάδων Ελλήνων και φιλελλήνων»

Από τα γεννοφάσκια μου η εβδομάδα για το Σάββατο του Λάζαρου και η Κυριακή των Βαΐων για τη οικογένεια μας ήταν κ θα συνεχίσει να είναι ιεροτελεστία..

 Προετοιμασίες γεμάτες συναισθήματα χαράς και λύπης...

 Μην κοιτάτε τώρα, που τα χρόνια περνούν και χάνονται οι αξίες, κάποτε όλα τα καταστήματα της πόλης έφτιαχναν τις βιτρίνες τους, με στοιχεία που σε παρέπεμπαν τις μέρες εκείνες...

Έτσι κι αυτή η βιτρίνα..

Με την μόνη διαφορά, ότι αυτή συνεχίζει ακόμη.

Από το 1963 ο παππούς μου Βασίλειος Τσαρούχης κάθε χρόνο την εβδομάδα πριν το Σάββατο του Λάζαρου και την Κυριακή των Βαΐων ετοιμάζει, την βιτρίνα του καταστήματος της οικογένειας με την εικόνα της Εξόδου.

Από εκείνη την χρονιά και μετά άρχισε να συλλέγει ιστορικά βιβλία σχετικά με τα χρόνια της Επανάστασης και την Ιστορία του Μεσολογγίου, τα οποία από το 1970 και έπειτα κάθε χρόνο κοσμούν το μαγαζί μαζί με την Ηρωική Εικόνα.

Φέτος η οικογένεια μου, οι συνεχιστές αυτής της ιστορικής βιτρίνας ο Νικόλαος και η Ελένη Τσαρούχη, αποφάσισαν να είναι λιτή και πένθιμη.

Τοποθετώντας μόνο την Εικόνα της Εξόδου, και κάποια βιβλία σχετικά με το Μεσολόγγι..

Τα βιβλία όμως εκείνα που έπρεπε να βγουν, δεν βγήκαν φέτος, έμειναν μέσα για πρώτη φορά, όπως και η Εικόνα της Εξόδου από την Πινακοθήκη και αυτή για πρώτη φορά δεν διέσχισε τον δρόμο θυσίας που οδηγεί στο Κήπο των Ηρώων.

Σήμερα την ημέρα αυτή δυστυχώς, θα πρέπει να τιμήσουμε τους Αγωνιστές της λευτεριάς βουβά.

Τα ανδρειωμένα λιοντάρια της Επανάστασης δεν θα νιώσουν τη γη από πάνω τους να σείεται με το πένθιμο βήμα χιλιάδων Ελλήνων και φιλελλήνων από όλη τη γη που τους τιμά.

Στην μνήμη των μεγαλύτερων Ηρώων για την Ελευθερία αφιερώνουμε τα δάκρυα που κύλησαν από τα μάτια μας, μέσα από το σπίτι μας.. Τα είδαμε μόνο εμείς και προσευχηθήκαμε οι μέρες αυτές να μην ξανά έρθουν ποτέ.

Η Εικόνα της Εξόδου να μην μείνει κλεισμένη άλλη χρονιά τις ημέρες τούτες .

 

Το Μεσολόγγι το Ιερό και το ανδρειωμένο να μην παραδώσει τα άρματα να μην σκύψει το κεφάλι και να κράτα για νεκροθάφτη του.....

                                                                                         

 

Δήμητρα Βραχά