Μαϊος 17, 2022

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Image

Φωτεινή Τσιτσώνη-Καβάγια: Τι μητρός θαυμασιώτερον ;

 

Αυτά, είναι τα λόγια ενός μεγάλου πατέρα ρήτορα της Εκκλησίας μας, του Αγίου Γρηγορίου, του Θεολόγου, που, με τη βοήθεια της μητέρας του, Νόνας, έγινε μέγας φιλόσοφος και Άγιος της θρησκείας μας. Είναι αυτός, που, μεταξύ των άλλων συγγραμμάτων και βιβλίων, που έγραψε, συνέγραψε και το βιβλίο, «Δίκαιος Έπαινος», που το αφιέρωσε στη μητέρα του, ως δείγμα της ευγνωμοσύνης του σ’αυτή, αλλά και σε κάθε μάνα για τη διαχρονική της αγάπη, τη συγγνώμη, τη στοργή της και τη διαρκή και ανιδιοτελή θυσία της, χάριν του παιδιού της, έχοντας πάντα ως πρότυπό του την πρώτη μάνα των πιστών, την Παναγία, τη μάνα όλων των ανθρώπων, η «τον ευεργέτην τεκούσα, το των καλών αίτιον».

Και ο Θεός, λοιπόν, έπλασε τη μητέρα...

Μια γιαπωνέζικη παροιμία λέει: «Ό,τι δεν πρόφτασε ή δε θέλησε να κάνει ο Θεός, το άφησε να το κάνει η μάνα...»

Μια ημέρα του χρόνου είναι αφιερωμένη στη γεννήτρα της ζωής, στη Μητέρα.

Πρώτη, η Βουλή της Γερμανίας, στις 10 Μαϊου, του 1913, καθιέρωσε την «Ημέρα της Μητέρας» και ακολούθησε η Αμερική, το 1925.

Στην Ελλάδα, αρχικά, γιορτάστηκε το 1928, στις 29 Σεπτεμβρίου και αργότερα στις 2 Φεβρουαρίου, της Υπαπαντής, ενώ, από το 1975, καθιερώθηκε η δεύτερη Κυριακή του Μάη, ως «Ημέρα της Μητέρας», της ιερής γεννήτρας της ανθρωπότητας!

... «Και, όταν ο Θεός έπλασε τη Μητέρα, ήθελε να την προικίσει, σύμφωνα με το δικό του πρότυπο, με έξι ζευγάρια χέρια, για να μαγειρεύει, να σιδερώνει, να πλένει, να φροντίζει, να ελέγχει, να καθαρίζει. Ήθελε ακόμα να της χαρίσει ένα φιλί ειδικό, για να θεραπεύει όλες τις αρρώστιες... Ακόμα, ήθελε να της δώσει, τρία ζευγάρια μάτια: ένα, για να βλέπει το παιδί της πίσω από τις κλειστές πόρτες και τα παράθυρα και να το προστατεύει, το δεύτερο, να το κοιτάζει με αυστηρότητα και να το παρακολουθεί όταν θα πρέπει να του μάθει κάτι ουσιώδες, και, το τρίτο, για να του δείχνει συνεχώς τρυφερότητα και αγάπη...

Ήθελε ακόμα να την προικίσει με ένα μηχανισμό αυτοθεραπείας, επειδή, ακριβώς, για τη μητέρα δεν υπάρχει χρόνος να αρρωστήσει, αφού, θα πρέπει να ασχολείται με το σύζυγο, τα παιδιά και το σπίτι.

Χρειάστηκε, λοιπόν, για όλα αυτά, ο Θεός, να δώσει στη μάνα, μια πολύ δυνατή θέληση, ώστε, να νομίζει πως τα έχει όλα τούτα, για να καταφέρνει να εκπληρώνει τα καθήκοντά της...

...Έτσι, ακριβώς, λέει μια παράδοση.

 

...Κι ο Θεός, έπλασε τη μητέρα!

Χρόνια πολλά σε όλες του κόσμου τις μητέρες!

 

 

Της Φωτεινής Τσιτσώνη-Καβάγια