Απριλίου 19, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

25η Μαρτίου: Τι να προσέχετε όταν αγοράζετε μπακαλιάρο

 

 

Η 25η Μαρτίου εκτός από παρέλαση σημαίνει και… μπακαλιάρος σκορδαλιά.

 

Τι πρέπει να προσέχουμε όμως όταν πάμε να αγοράσουμε τον μπακαλιάρο;

 

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας «κρούει» τον κώδωνα του κινδύνου στους πολίτες καθώς, όπως αναφέρει, υπάρχουν επιτήδειοι που «πλασάρουν» το ψάρι λινγκ αντί για μπακαλιάρο, στην ίδια τιμή!

Ο μπακαλιάρος είναι ένα ιδιαίτερα δημοφιλές ψάρι και εξαιτίας αυτού, σημειώνει η ΕΕΚΕ, δίνεται η ευκαιρία σε επιτήδειους να παραπλανήσουν το καταναλωτικό κοινό, προσφέροντας με την ίδια τιμή, ένα άλλο ψάρι το οποίο παρουσιάζεται ως μπακαλιάρος, αλλά δεν είναι.

Το ψάρι αυτό λέγεται λινγκ και ήδη, σύμφωνα με την ΕΕΚΕ, βρίσκεται στις προθήκες των ιχθυοπωλείων.

Πως να καταλάβετε τον… αυθεντικό μπακαλιάρο

Η Ένωση επισημαίνει στους καταναλωτές για το τι πρέπει να προσέχουν όταν πάνε να αγοράσουν μπακαλιάρο:

Οι αυθεντικοί υγράλατοι ή αλίπαστοι (παστοί) μπακαλιάροι προέρχονται από περιοχές του Ατλαντικού, του Ειρηνικού και της Γροιλανδίας. Η ελληνική αγορά προμηθεύεται τον μπακαλιάρο κυρίως από τον Ατλαντικό και την Ισλανδία, Φινλανδία και Νορβηγία.

Το παστωμένο ψάρι με την ονομασία λινγκ, πωλείται συνήθως δίπλα από τον αυθεντικό υγράλατο μπακαλιάρο, επομένως έχει μεγάλη σημασία να ελέγχουμε τις ταμπέλες του ιχθυοπωλείου. Πολλοί προμηθευτές αναγράφουν με μικρότερα γράμματα το χαρακτηριστικό «Λινγκ» ή «Ling» και με μεγαλύτερα γράμματα την περιοχή προέλευσης, π.χ. ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ.

Τόσο ο αυθεντικός μπακαλιάρος όσο και το λινγκ, έχει κόκκαλα οπότε η αναγραφή του χαρακτηριστικού αυτού δεν είναι επαρκής για την αποφυγή της σύγχυσης.

O μπακαλιάρος έχει μια χαρακτηριστική λευκή γραμμή που διατρέχει το σώμα του κατά μήκος και από τις δυο του πλευρές. Αν δεν είναι ορατή και από τις δύο πλευρές αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχεί γιατί μπορεί η γραμμή από τη μία πλευρά του ψαριού να είναι κρυμμένη εξαιτίας του φιλεταρίσματος.

Μπορούμε να ξεχωρίσουμε την ποιότητα του καλού μπακαλιάρου, όπως και κάθε ψαριού, από το χρώμα του. Πρέπει να είναι λευκός, χωρίς κηλίδες ή κίτρινη απόχρωση και να μην επιλέγουμε ψάρι με ορατές αλλοιώσεις ή κιτρινισμένο χρώμα.

 

πηγή: https://www.newsit.gr/