Απριλίου 19, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Η κυρά-Ρήνη παρατηρεί… Τα πράματα σαλεύ’νε

 

 

Με διαβάζ’τε, κερατούλ’κα, ε; Έχω αρχίσει και σας γίνομαι απαραίτητ’. Αμ, και πώς να μη σας είμαι; Εγώ σας λέω πράματα ωραία, πο ’χ’νε βγει απ’ τ’ ζωή. Έχω και κάποια χρόνια στ’ μπλάτη μ’ βλέπ’τε. Άλλο πράμα η εμπειρία κι άλλο ο νεανικός ενθουσιασμός. Εσάς βράζ’ το αίμα σας και βιάζεστε να βγάλ’τε συμπεράσματα, χωρίς να ξέρ’τε και χωρίς να το ’χ’τε ψάξ’ καλά το ζήτημα. Στενοχωριέστε κι αγχώνεστε με το παραμικρό. Άσε π’ θίγεστε κιόλας και βγάζ’τε νεύρα.

Κάλμα παιδιά. Μη τα παίρν’τε όλα απάνω σας. Δε γυρνάει ο κόσμος μόνο γύρω από σας. Εγώ δεν είμαι εχθρός σας. Για τον ίδιο σκοπό λειτουργούμε. Να φύγ’ ο ανίκανος να γλυτώσουμε όλ’.

Μέχρι να φύγ’ όμως θα τα’χ’ γκρεμίσ’ όλα. Πρέπ’ να ’μαστε όλ’ έτοιμ’ για τ’ν επόμεν’ μέρα. Ο Δήμος μας θα καταρρεύσ’, αν δε συσπειρωθούμε.

Ήδη όπ’ πάει και χτυπάει πόρτες τρώει κατακέφαλα. Θα τ’ μείν’νε στο τέλος οι υπεύθυνες δηλώσεις π’ μαζεύ’ και δε θ’ αντιστοιχούνε σε υποψήφιους. Θα τ’ν έχ’νε κάν’ όλ’ με ελαφρά. Κάτ’ ψιθυρίζεται πως ο ντόκτορ θα τ’ στείλ’ τ’ δήλωσ’ με …τηλεδιάσκεψ’! Έτσ’ κι αλλιώς τηλεγραφικώς προεδρεύ’.

Επομένως μην ενοχλείστε με μια γριά π’ λέει τα δ’κά τ’ς. Ελάτε να σας κεράσω κάνα λουκουμάκ’, κάνα περγαμόντο, κάνα μπακλαβά, κάνα εργολάβο, κάνα κοκ απ’ το Γκατζόγια να σας γλυκάνω, καμιά λουΐζα να ηρεμήσ’τε και να μη μ’ αγχώνεστεκαι να σας πω κι εγώ μυστικά π’ δεν ξέρ’τε, π’ μ’ τα λένε τα π’λάκια πω ’χω στο γκήπομ’.

Κ’τάτε γύρω σας. Σα να ξυπνάει ο κόσμος και θέλ’ να πάρ’ τ’ς τύχες τ’ στα χέρια τ’. Τα πράματα σαλεύ’νε. Προ ημερών έγινε κοσμοσυρροή για το Νοσοκομείο. Κι ενώ στ’ μπλατεία βγήκαν άνθρωπ’ μορφωμέν’ να μιλήσ’νε για τα θέματα τ’ς υγείας, με συγκροτημένο λόγο, βγήκε κι ο δ’κός μας ο ρήτορας να μιλήσ’ απ’ όξω και τα ’κανε ως συνήθως μαντάρα. Ακαταλαβίστ’κες κ’βέντες, π’ μόνο το μυαλό τ’ τ’ς καταλαβαίν’ και νομίζ’ πως λέει κι έξυπνα.

«…όλοι ενωμένοι στο τρίπτυχο υγεία υπέρτατο αγαθό πόνος και ασθένεια, το Νοσοκομείο φίλες και φίλοι ασθενεί…». Μάλ’στα διαμαρτυρήθ’κε και στ’ν εκφωνήτρια που’πε πως στ’ συγκέντρωσ’ παρευρίσκεται κι ο Δήμος Μεσολογγίου και είπε πως «ο Δήμος δεν παρευρίσκεται, συμμετέχει». Πού είχε άδικο η κοπέλα; Είδες μαζεμένο πολύ κόσμο κι είπες να πας μπα και πάρ’ς κάνια ξεκάρφωτ’ ψήφο. Για πες μας, βρε καλόπαιδο, πότε πήρες πρωτοβουλία να σώ’εις το Νοσοκομείο και δεν το ξέρουμε; Εσύ πρώτος έπρεπε να μας είχες μαζέψ’ ολ’νούς και να πάμε να ξετ’νάξουμε τ’ς παρατρεχάμεν’ς, αντί να φωτογραφίζεσαι μ’ όλο το σκυλολόι π’ παίζ’ παιγνίδια στ’ μπλάτη μας με τ’ δ’κή μας υγεία.

Ποιος οργάνωσε το συλλαλητήριο αυτό; Ξέρ’ς να μας πεις; Πάντως δεν ήσ’να εσύ. Όλ’ οι φορείς ενωμέν’ κι εσύ στο θρόνο σ’ να μηχανεύεσαι τ’ν επόμεν’ …αποτυχία σ’.

Ό,τ’ και να κάν’ς, να μ’ το θυμ’θείς, δε θα βρεις ούτε τ’ δ’κιά σ’ στ’ γκάλπ’. Θα σε π’λήσ’νε όλ’ και θα το ’εις πληρώσ’ κι ακριβά. Ας πρόσεχες…