Δεκεμβρίου 11, 2023

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Η κυρα - Ρήνη παρατηρεί…Μπήξτε την!!

 

Αναγνώστες μ’, σας έλ’ψα κανιά στάλα; Βλέπ’τε είχα πάει στο εξωτερικό, στα παιδιά μ’ κι εκεί δεν είχα πώς να σας γράψω. Επανήλθα όμως δριμύτερ’ κι απόφασισμέν’ πρώτα - πρώτα να ψηφίσω και μετά να σχολιάσω τα πράματαπ’ συμβαίν’νε εδώ με τ’ς εκλογές. Κι είναι πολλά, απ’ ό,τ’ μαθαίνω.

Βγήκανε λέει παγανιά αβέρτα υποψήφιοι και χαιρετάνε κόσμο από δω κι από κει, με χαμόγελα μέχρι τα …φρύδια!

«Πού πάτε παλικάρια, πού πάτ’ ορές παιδιά; Εδώ το λένε Ρούμελη, το λένε Μεσολόγγι». Τώρα μας θ’μήθ’κατε;Τόσα χρόνια πού ήσασταν; Σώθ’καμε από μοναχοί μας, μέχρι να μας ξανασώσ’τε εσείς.

Στ’ς κ’βέντες π’ κάνω με κόσμο όλ’ είναι προβληματισμέν’ τι να ψηφίσ’νε. Άλλος σκέφτεται πως τ’ τάξανε να τ’ διορίσ’νε τα παιδιά τ’ και νιώθ’ υποχρεωμένος, ο μαύρος. Άλλος καλοβλέπ’ τ’ν ιδέα να κάν’ κάνα μεροκάματο ο ίδιος στο καράβ’ με τ’ς κ’λούς (αυτό π’ θα ’φερνε ο Μπιντές αλλά δεν ήρθε τελικά), άλλος να τ’ στείλ’νε με κούριερ κανιά κατσίκα και κανιά πρατίνα (για παν ενδεχόμενο), σ’ αλλ’νούς να βρούνε νύφ’ ή γαμπρό και πάει λέγοντας.

Πάντως ο κόσμος, έχ’ όντως προβλήματα. Πέρα απ’ τ’ν πλάκα, δεν ξέρ’ τι να ψηφίσ’.

Για να ιδούμε, ορέ παλ’κάρια, πώς έχ’νε τα πράματα.

Ποιόνε ψηφίζουμε και γιατί; Τι πρέπ’ να ’χ’ ένας υποψήφιος για να τόνε σταυρώσουμε;

Δεν θα σ’πω τι να ψηφίσ’τε, αλλά τι να μη ψηφίσ’τε.

Υπάρχ’νε στο Νομό μας κοπρίτες, για πολλά χρόνια εκλεγμέν’ κηφήνες, π’ δεν έχ’νε προσφέρ’ το παραμικρό στον κόσμο. Μόνο να παίρν’νε το μισθό και να ξανάρχονται μετά από τέσσερα χρόνια να ξανατάζ’νε. Που χου, η Καραγκούνκα η Μαυρογιαλούρα. Αν οι Μ’σολογγίτες ρίξ’νε έστω και νια ψήφο σ’ αυτήνε θα ’ναι άξιοι τ’ς μοίρας τ’ς. Κοντεύ’ 20 χρόνια Βολευτής και δεν έχ’ προσφέρ’ στο Μ’σολόγγ’ το παραμικρό. Τσεπών’ το 10χίλιαρο το μήνα, χώρια οι επιχειρήσεις κι ούτε σε φωτογραφίες δεν τονε βλέπουμε στ’ Βουλή. Άφαντος, αόρατος! Ψηφίζ’ όμως τα πάντα με χέρια και με πόδια. Και θέλ’ και τ’ δύναμή μας, λέει, για να φκιάξ’ τη δ’κή τ’. Έτσ’ και δεις τ’ δύναμή μας, δε θα ’εις από πού να κάν’ς, παλιοκούναβο. Π’λάει όμως εκδούλευσ’ στο δ’κό μας το ραπάνα, τονε κάν’ βόλτες στα Υπουργεία και τονε φωτογραφίζ’. ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΨΗΦΟ απ’ το Μ’σολόγγ’ σ’ αυτόνε. Αλλού ζει, αλλού δ’λεύ’, απ’ αλλού παίρν’ ψήφ’ς κι έχει κι εμάς τ’ς ηλίθιους να τον αβαντάρουμε.

Ας έχ’ μόνο τ’ς λινάτσες, τ’ς γλείφτες π’ τον ακολουθάνε.

Ήρθ’ η ώρα τ’ όμως τώρα, απ’ ό,τ’ μαθαίνω. Πάει σφαίρα ο πανταχού παρών Θανασοπόρος, π’ δεν έχ’ αφήσει γωνία στο Νομό π’ να μην έχ’ πάει. Αυτός κι αλλνένας.

Ποιος; Η κάλπ’ δεν ξέρ’ς τι θα βγάλ’. Κοντός ψαλμός, π’ λένε και στ’ν εκκλησία.

Όσο για τ’ς αλλ’νούς, παιδιά, σκεφτείτε τα ερωτήματα π’ σας έβαλα. Άμα τ’ απαντήστε κι έχ’τε ήσυχ’ τ’ συνείδησή σας πως κάματε το σωστό, μπήξτε την χωρίς φόβο και πάθος.

Να πάτε όμως να ψηφίσ’τε, για να μπορείτε μετά να τα χών’τε δίκαια σ’ αυ’νούς π’ θα σας γελάσ’νε. Ενεργός πολίτ’ς είν’ αυτός πο’χ’ άποψ’ και τ’ν υπερασπίζεται με κάθε κόστος.

Κριτική εκ του καναπέως δεν νοείται. Ούτε και να βρίζ’τε τ’ς αλλ’νούς π’ ψηφίσανε κάποιον π’ δεν αρέσ’ σ’ εσάς.

Το ίδιο να κάμ’τε και στ’ς δημοτικές, σε 3-4 μήνες.

Τώρα π’ γύρ’σα, θα τα λέμε πιο συχνά κι έχουμε να πούμε πράματα ωραία. Ήδη ενημερώνομαι για τ’ς καραμπόλες και θα ’χουμε γλέντια. Πολλοί οι μνηστήρες, μία η νύφ’.

Ποιός θα τ’νε πρωτοπαρ’; Έλα ντε…