Δεκεμβρίου 11, 2023

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

4 Απριλίου ….. Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων

 

4 Απριλίου και η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει:

Αγαθόποδος και Θεοδούλου των Θεσσαλονικέων μαρτύρων (γ΄ αι.)

Οσίων Γεωργίου του εν τω Μαλεώ, Ζωσιμά και Πλάτωνος, ηγουμένου της Μονής Στουδίου (ς΄ αι.)

Θεωνά αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης

Νικήτα ιερομάρτυρος του εν Σέρραις αθλήσαντος (†1808)

Φερβούθης, της αδελφής και της παιδίσκης αυτής

Ποπλίου του Αιγυπτίου

Οσίων Θεωνά, Συμεώνος και Φερβίνου

Ισιδώρου, επισκόπου Σεβίλλης

Οσίου Ιωσήφ του πολυάθλου

Ιωσήφ, του εν τη Λαύρα του Κιέβου ασκήσαντος

Οσίου Ζωσιμά, του εκ Ρωσίας

Σύναξη Υπεραγίας Θεοτόκου της Γεροντίσσης


 

Σαν σήμερα


Διεθνής Ημέρα κατά των Ναρκών

Εβδομάδα Ηλεκτρονικού Εμπορίου

Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων


Το 1913 Ο ανθυπολοχαγός Εμμανουήλ Αργυρόπουλος, πιλοτάροντας ένα «Μπλεριό 11», χάνει τη ζωή του, λόγω πτώσης του αεροσκάφους του. Είναι ο πρώτος νεκρός της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας.

Το 1917 Ο Βλάντιμιρ Λένιν, έχοντας επιστρέψει στην Αγία Πετρούπολη από την Ελβετία, λαμβάνει ηγετικό ρόλο στο κίνημα των Μπολσεβίκων, δημοσιεύοντας τις «Θέσεις του Απρίλη».

Το 1932 Ο αμερικανός χημικός Τσαρλς Γκλεν Κινγκ κατορθώνει να απομονώσει τη βιταμίνη C.

Το 1949 Δώδεκα έθνη υπογράφουν τη Διακήρυξη του Βορείου Ατλαντικού, δημιουργώντας το ΝΑΤΟ.

Το 1960 «Η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινή Αγορά θα αποτελέσει δοκιμασία, όχι μόνο για τη βιομηχανία, αλλά και για όλη τη χώρα, η οποία προσέρχεται στην Κοινή Αγορά με ολόκληρο τον φόρτο των αμαρτιών τού άμεσου ή έμμεσου παρεμβατικού παρελθόντος», αναφέρει ο πρόεδρος του απελθόντος Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) Γεώργιος Δράκος («ΙΖΟΛΑ») στην έκθεση πεπραγμένων της διοίκησης.

Το 1968 Η ΑΕΚ στέφεται κυπελλούχος Ευρώπης στο μπάσκετ και γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα που καταφέρνει κάτι τέτοιο. Νικά στο Παναθηναϊκό Στάδιο τη Σλάβια Πράγας με 89-82, ενώπιον 80.000 θεατών - ρεκόρ όλων των εποχών για αγώνα μπάσκετ στην Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρώπη.

 

Το 1896 γεννήθηκε ο Τριστάν Τζαρά, ρουμανογάλλος συγγραφέας, εισηγητής του καλλιτεχνικού κινήματος του Ντανταϊσμού(Θαν. 25/12/1963)

Το 1932 γεννήθηκε ο Αντρέι Ταρκόφσκι, ρώσος σκηνοθέτης του κινηματογράφου. («Σολάρις», «Στάλκερ», «Θυσία») (Θαν. 29/12/1986)

Το 1952 γεννήθηκε ο Γκάρι Μουρ, άγγλος κιθαρίστας και τραγουδιστής, μέλος -μεταξύ άλλων- του συγκροτήματος Thin Lizzy. (Θαν. 6/2/2011)


 Το 1617 Τζον πέθανε ο  Νάπιερ, σκοτσέζος μαθηματικός, που ανακάλυψε τους λογαρίθμους. (Γεν. 1550)

Το 1871 Πέτερ φον Ες, γερμανός ζωγράφος, που διακρίθηκε κυρίως στις αναπαραστάσεις μαχών και ειδικότερα ως ζωγράφος που απαθανάτισε τις ιστορικές στιγμές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, καθώς και στιγμιότυπα από την εισβολή του Ναπολέοντα στη Ρωσία(Γεν. 29/7/1792)

Το 1931 πέθανε ο Αντρέ Μισελέν, γάλλος κατασκευαστής ελαστικών, ιδρυτής της βιομηχανίας ελαστικών «Michelin». (Γεν. 16/1/1853)