Ιουνίου 26, 2022

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Image

Ιταλία: Πτήση στον αυτόματο, ενώ οι δύο πιλότοι κοιμόντουσαν ταυτοχρόνως

 

Το κέντρο ραντάρ της Μασσαλίας για τουλάχιστον 10 λεπτά δεν έπαιρνεε καμία απάντηση από το ιταλικό αερολάνο που πετούσε πάνω από την Γαλλία. Αμέσως σήμανε συναγερμός, με αποτέλεσμα να απογειωθούν δύο Γαλλικά μαχητικά για παν ενδεχόμενο.


Ύστερα από την επικοινωνιακή σιγή, υπήρξε ανταπόκριση από το αεροσκάφος, με αποτέλεσμα να γίνει η ανάκληση του συναγερμού. Έτσι η Ιταλική πτήση έφτασε κανονικά στη Ρώμη, με τους επιβάτες να μην έχουν παρατηρήσει τίποτα το ασυνήθιστο, και μάλιστα χωρίς καθυστέρηση.

Τις τελευταίες ώρες τα Ιταλικά ΜΜΕ δημοσίευσαν το γεγονός το οποίο σημειώθηκε τη νύχτα μεταξύ της 30ης Απριλίου και 1ης Μαΐου. Επρόκειτο για τηνυπερατλαντική πτήση AZ609 της Ita Airways,της εταιρείας που εδώ και σχεδόν ένα χρόνο αντικατέστησε την πασίγνωστη πάλαι ποτέ Alitalia. Το αεροπλάνο ξεκίνησεαπό τη Νέα Υόρκη με προορισμό το αεροδρόμιο Fiumicino της Ρώμης με βραδινό δρομολόγιο. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, που επικαλείται η ΕΡΤ, ηΙΤΑ ξεκίνησε έρευνα για το συμβάν, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κυβερνήτης ισχυρίστηκε πως υπήρξε βλάβη στα συστήματα επικοινωνίας.

Μετά από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στο αεροσκάφος, το σύστημα λειτουργούσε κανονικά, ενώ αντιθέτως φαίνεται να προέκυψε το εξής, πως για ένα ολιγόλεπτο διάστημα και οι δύο πιλότοι κοιμόντουσαν και το αεροσκάφος πετούσε με τον αυτόματο πιλότο. Όπως συνηθίζεται σε αυτά τα δρομολόγια, διευκρινίζουν τα Ιταλικά ΜΜΕ, ένας από τους δύο πιλότους μπορεί να κοιμηθεί για λίγα λεπτά λίγο πριν ξεκινήσει η καθοδική πορεία προς τον προορισμό, αρκεί βέβαια ο άλλος πιλότος να παραμείνει ξύπνιος. Έτσι, δηλώνει η ΙΤΑ, οι “έντονες ασυνέπειες μεταξύ των δηλώσεων του διοικητή και του αποτελέσματος των εσωτερικών ερευνών” οδήγησαν στην απόλυση του κυβερνήτη του αεροσκάφους, εφόσον θίχτηκε η “σχέση εμπιστοσύνης στον εργασιακό χώρο”.

 

 

 

Φωτογραφία αρχείου