Σεπτεμβρίου 23, 2023

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Σεισμός στο Μαρόκο: Πάνω από 1.000 οι νεκροί

 

 

Πάνω από 1.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Μαρόκο.

Ειδικότερα, ο αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 1.037, μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση επικαλούμενη το υπουργείο Εσωτερικών.

Περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την σεισμική δόνηση των 7 Ρίχτερ, το επίκεντρο της οποίας βρισκόταν στην επαρχία αλ Χαούζ, νοτιοδυτικά της τουριστικής πόλης Μαρακές.

Ο σεισμός προκάλεσε τεράστιες υλικές ζημιές, ακόμα και σε τμήματα των ιστορικών τειχών του Μαρακές, τα οποία περικλείουν τις ιστορικές συνοικίες Medina του Μαρακές και σχεδιάστηκαν για πρώτη φορά στις αρχές του 12ου αιώνα.

Πού σημειώθηκαν οι περισσότερες απώλειες

Σύμφωνα με το CNN, οι περισσότεροι θάνατοι σημειώθηκαν σε ορεινές περιοχές κοντά στο επίκεντρο του σεισμού που ήταν δύσκολο να προσεγγιστούν, ενώ οι ομάδες διάσωσης δυσκολεύονταν να προσεγγίσουν τις χειρότερα πληγείσες περιοχές μετά την καταστροφή των δρόμων.

Ο ισχυρότερος σεισμός του τελευταίου αιώνα

Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο Ηνωμένων Πολιτειών, ο σεισμός της Παρασκευής ήταν ασυνήθιστα ισχυρός για το συγκεκριμένο τμήμα του Μαρόκου.

«Σεισμοί αυτού του μεγέθους στην περιοχή είναι ασυνήθιστοι, αλλά όχι απροσδόκητοι».

«Από το 1900, δεν έχουν σημειωθεί σεισμοί Μ6 (μεγέθους 6) και μεγαλύτεροι σε απόσταση 500 χιλιομέτρων από το επίκεντρο αυτού του σεισμού, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί μόνο 9 σεισμοί Μ5 (μεγέθους 5) και μεγαλύτεροι».


Ο αμερικανικός οργανισμός προέβλεψε ότι «είναι πιθανό να προκληθούν σημαντικές ζημιές και η καταστροφή είναι δυνητικά εκτεταμένη», σημειώνοντας ότι πολλοί άνθρωποι στην περιοχή διαμένουν σε κατασκευές που είναι «ιδιαίτερα ευάλωτες στις σεισμικές δονήσεις».

In.gr