Απριλίου 21, 2021

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Ποιες χώρες και γιατί έχουν αναστείλει τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca

Αρκετά κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, έχουν ανακοινώσει την αναστολή του εμβολισμού με το σκεύασμα της άγγλο - σουηδικής εταιρείας AstraZeneca, έπειτα από περαστικά εμφάνισης θρομβοεμβολικών επεισοδίων ανάμεσα σε εμβολιασθέντες πολίτες. Μέχρι στιγμής οι υγειονομικές αρχές της Ε.Ε όσο και των κρατών - μελών δεν επιβεβαιώνουν τη σχέση εμβολιασμού με την παρουσίαση αυτής της σοβαρής επιπλοκής, η AstraZeneca «μπαίνει στον πάγο», μέχρι να υπάρξουν ξεκάθαρες απαντήσεις από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Η Δανία ήταν η πρώτη χώρα που ανέστειλε τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στις 11 Μαρτίου «μετά τις αναφορές για περιπτώσεις σοβαρών θρομβώσεων» σε εμβολιασθέντες.

Ακολούθησε η Νορβηγία την ίδια ημέρα. Χθες Δευτέρα το Όσλο ανακοίνωσε τον θάνατο μιας υγειονομικού κάτω των 50 ετών η οποία πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία. Διακομίσθηκε σε νοσοκομείο την Πέμπτη, περίπου μία εβδομάδα αφού της χορηγήθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της covid-19, χωρίς να υπάρχει συσχετισμός μεταξύ των δύο προς το παρόν.Μια άλλη υγειονομικός περίπου 30 ετών είχε πεθάνει στη Νορβηγία την Παρασκευή, δέκα ημέρες αφού της χορηγήθηκε το ίδιο εμβόλιο.

Η Ισλανδία επίσης ανέστειλε τη χρήση του εμβολίου.

Η Βουλγαρία ανακοίνωσε στις 12 Μαρτίου την αναστολή “ για προληπτικούς λόγους” της χρήσης του εμβολίου, μία ημέρα αφού τρεις σκανδιναβικές χώρες είχαν λάβει την ίδια απόφαση, ενώ ξεκίνησε έρευνα μετά τον θάνατο μίας γυναίκας που είχε εμβολιαστεί.

Η Ιρλανδία και η Ολλανδία την Κυριακή ανέστειλαν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca για προληπτικούς λόγους, μετά την αναφορά εμφάνισης θρομβώσεων σε εμβολιασθέντες στη Δανία και τη Νορβηγία.

Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Σλοβενία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Λετονία έλαβαν την ίδια απόφαση χθες Δευτέρα