Φεβρουαρίου 20, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Διασύνδεση ταμειακών – POS: Ποιες επιχειρήσεις κινδυνεύουν με αυστηρές κυρώσεις 

 

Τελεσίγραφο στις εταιρείες πώλησης ταμειακών μηχανών και POS να αναβαθμίσουν τα λογισμικά τους έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024, ημέρα που εκπνέει και η προθεσμία διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές για τις επιχειρήσεις, στέλνει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Οι εταιρείες οι οποίες δεν θα συμμορφωθούν και δεν θα έχουν προχωρήσει στην αναβάθμιση των λογισμικών μέχρι το τέλος του μήνα θα βρεθούν αντιμέτωπες με αυστηρές κυρώσεις, οι οποίες θα προβλέπονται με τροπολογία που κατατίθεται στη Βουλή τις επόμενες ημέρες. Παράλληλα, είναι θέμα χρόνου να ανακοινωθούν και τα πρόστιμα για τις επιχειρήσεις που οφείλουν να διασυνδέσουν τα POS με τις ταμειακές τους έως τις 29 Φεβρουαρίου.

Μετά τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται από πολλές εταιρείες στην αναβάθμιση των λογισμικών συστημάτων, η οποία είναι απαραίτητη για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το POS, o υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έδωσε εντολή στο νομικό τμήμα του υπουργείου να καθορίσει το πλαίσιο των κυρώσεων που θα επιβληθούν στις εταιρείες πώλησης ταμειακών μηχανών και τερματικών μηχανών οι οποίες θα καθυστερήσουν το έργο της διασύνδεσης ταμειακών – POS.

Αναβάθμιση

Οπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου, η αναβάθμιση των λογισμικών των εταιρειών παροχής ταμειακών μηχανών και POS κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να ολοκληρωθεί με επιτυχία η διασύνδεση των ταμειακών με τα POS όλων των επιχειρήσεων. Οι ίδιοι διαμηνύουν ότι το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «δεν πρόκειται να κάνει πίσω στην υλοποίηση της εμβληματικής αυτής μεταρρύθμισης καθώς πέραν του ότι συμβάλλει στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αποτελεί και έργο ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης και η μη υλοποίησή του θα οδηγήσει σε απώλεια κοινοτικών πόρων». Το έργο της διασύνδεσης πρόκειται να ολοκληρωθεί και ο καθένας οφείλει να αναλάβει εγκαίρως τις ευθύνες που του αναλογούν» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Τον Σεπτέμβριο του 2023 θεσπίστηκε το μητρώο POS και ήδη ολοκληρώθηκε η πρώτη διαβίβαση στοιχείων από τους παρόχους. Τον Οκτώβριο του 2023 εκδόθηκαν όλες οι σχετικές αποφάσεις αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα και τη διαδικασία διασύνδεσης. Τον Νοέμβριο έληξε η προθεσμία υποβολής δήλωσης στο Μητρώο POS (1.032.000 POS είναι καταγεγραμμένα), που αφορά ενεργά POS έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2023, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου οι πάροχοι είχαν το χρονικό περιθώριο να συμμορφωθούν με τους κανόνες του νέου πλαισίου δήλωσης και λειτουργίας τόσο των ενσύρματων όσο και των ασύρματων POS.

 

Ethnos.gr