Απριλίου 19, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Τέλη Κυκλοφορίας: Άναψε πράσινο στις αλλαγές για το 2025

 

Ξεκινάει η διαδικασία αναμόρφωσης του πλαισίου – Τι να προσέξετε στα τέλη με τον μήνα

Το πρώτο βήμα για την αναμόρφωση των τελών κυκλοφορίας για το 2025 έγινε. Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προχωρά στη σύσταση Ομάδας Εργασίας η οποία θα αναλάβει να επεξεργαστεί εναλλακτικά σενάρια κοστολόγησης και να υποβάλλει προτάσεις για τις αλλαγές που θα μπορέσουν να επέλθουν στα τέλη κυκλοφορίας.

Με βάση σχετική απόφαση, έργο της Ομάδας Εργασίας είναι η αναμόρφωση και επικαιροποίηση του πλαισίου των τελών κυκλοφορίας των οχημάτων, η διατύπωση απόψεων σχετικά με κανονιστικές και νομοθετικές ρυθμίσεις, η επεξεργασία και μελέτη των νέων τεχνολογικών οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντολογικών εξελίξεων καθώς και των όρων, προϋποθέσεων και κριτηρίων διαμόρφωσης του κόστους των τελών.

Τα κριτήρια και το πρόστιμο

Οι αλλαγές που αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή το 2025, φαίνεται από τα παραπάνω ότι θα πρέπει να λάβουν υπόψη κριτήρια περιβαλλοντικά, όπως οι εκπομπές ρύπων αλλά και τεχνολογικά για π.χ. αυτοκίνητα εναλλακτικών καυσίμων, αμιγώς ηλεκτρικά, υβριδικά κ.α.

 

Στις προθέσεις του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είναι το 2025 να υπάρξουν αλλαγές στη διαδικασία επιβολής των προστίμων σε όσους δεν καταβάλλουν τα τέλη κυκλοφορίας εντός της προθεσμίας που έχει τεθεί.

Μέχρι σήμερα αν κάποιος δεν πληρώσει εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας τότε καλείται να καταβάλλει ποσό διπλάσιο από αυτό που έχει καθοριστεί ανάλογα το όχημα που διαθέτει.

Το σχήμα που φαίνεται να εξετάζεται είναι να καθιερωθούν κλιμακωτές πρόσθετες χρεώσεις ανάλογα με το χρόνο καθυστέρησης στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Στις αρχές Απριλίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myCar προκειμένου να επαναφέρουν το όχημα τους σε κυκλοφορία όσοι το  είχαν θέσει σε ψηφιακή ακινησία.

Σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες έχουν τη δυνατότητα μόνο μία φορά κατά τη διάρκεια του έτους για προχωρήσουν στην ανάκτηση των πινακίδων τους ψηφιακά, καταβάλλοντας ποσό ανάλογο με τους μήνες που θέλουν να το επαναφέρουν στο δρόμο.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν όσοι για π.χ. ανακτούν τις πινακίδες του οχήματος τους για 2 μήνες καθώς με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, αν περάσει έστω και μία ημέρα παραπάνω από το διάστημα που έχει δηλωθεί, χωρίς να γίνει και πάλι ψηφιακή ακινησία, τότε θα κληθούν να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας για το σύνολο του έτους.

Όταν λήξει το διάστημα κίνησης για το οποίο έχουν καταβληθεί αναλογικά τέλη κυκλοφορίας, το όχημα πρέπει να τεθεί άμεσα σε ψηφιακή ακινησία και συγκεκριμένα την τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα ή την πρώτη εργάσιμη του επόμενου μήνα, εφόσον η τελευταία μέρα είναι αργία.