Απριλίου 19, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Φορολογικό νομοσχέδιο: Ολες οι αλλαγές σε ελέγχους και φορολογικές δηλώσεις

 

 

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών επηρεάζει φορολογικές δηλώσεις, ελέγχους και προσδιορισμό φόρου
Καθιέρωση ενδιάμεσου προσδιορισμού φόρου για συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων, κυρίως εποχικές, οι οποίες πληρώνουν μια δόση ΦΠΑ και στη συνέχεια εξαφανίζονται, αυτόματη συμπλήρωση και υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για περίπου 1 εκατ. φορολογούμενους με εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις, κατάργηση προσκόμισης βιβλίων για έλεγχο από όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία αλλά και οριοθέτηση του χρόνου διάρκειας των φορολογικών ελέγχων, φέρνει μεταξύ άλλων το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών που παρουσίασαν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης και ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.

Ειδικότερα οι βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου προβλέπουν τα εξής:

  1. Αυτόματες φορολογικές δηλώσεις: Αυτοματοποιείται η σύνταξη και υποβολή της φορολογικής δήλωσης. Φέτος το μέτρο αφορά περίπου 1 εκατ. φορολογούμενους με εισοδήματα αποκλειστικά από μισθωτούς και συνταξιούχους. Οι φορολογούμενοι θα τα εισοδήματά τους προσυμπληρωμένα και το αποτέλεσμα του φόρου και εάν δεν υποβάλουν οι ίδιοι τη δήλωση θα το κάνει η ΑΑΔΕ. Οι φετινές φορολογικές δηλώσεις θα έχουν και το τεκμαρτό εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
  2. Προσκόμιση στοιχείων από φορολογούμενους. Αυξάνεται ο χρόνος προσκόμισης στοιχείων από 5 ημέρες σε 10 ημέρες.
  3. Τέλος η υποχρέωση προσκόμισης βιβλίων από όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία. Όλα τα δεδομένα των βιβλίων αποτυπώνονται στα myDATA. Το μέτρο δεν αφορά τα παραστατικά.
  4. Αποκλειστικά με ψηφιακό/ηλεκτρονικό τρόπο η επικοινωνία της ΑΑΔΕ με τους πολίτες. Φορολογική ενημερότητα. Σήμερα οι οφειλές σε τρίτους καθυστερεί τη διαδικασία. Σχεδόν έτοιμοι με ψηφιακή διαλειτουργικότητα. Μπαίνει στο νόμο οι πληροφορίες να παρέχονται με διαλειτουργικότητα.
  5. Χρονικό πλαίσιο ελέγχων. Ο έλεγχος θα πρέπει να διαρκεί 1 έτος από την έκδοση της εντολής και εάν δεν έχει ολοκληρωθεί θα δίνεται παράταση 6 μηνών ενώ μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις η διάρκεια του ελέγχου θα παρατείνεται για ακόμα 6 μήνες.
  6. Είδος ελέγχου – νέα στοιχεία. Και ο μερικός και ο πλήρης έλεγχος είναι οριστικοί. Αν ελεχθεί κάτι δεν μπορεί ο ελεγκτικός μηχανισμός να επανέλθει και ανοίξει ξανά την υπόθεση.
  7. Νέο είδος προσδιορισμού φόρου. Σήμερα υπάρχει ο προληπτικός προσδιορισμός φόρου. Διευρύνεται η κατηγορία και θεσπίζεται ο ενδιάμεσος προσδιορισμός φόρου με στόχο τη σύλληψη φορολογητέας ύλης πριν λήξει η περίοδος. Το μέτρο εφαρμόζεται για επιχειρήσεις υψηλής επικινδυνότητας για φοροδιαφυγή. Εχει παρατηρηθεί ότι εποχικές επιχειρήσεις υποβάλουν δήλωση ΦΠΑ πληρώνουν μια φορά το φόρο και μετά εξαφανίζονται.
  8. Χρόνος παραγραφής. Ο χρόνος παραγραφής θα εκκινεί από την ημερομηνία κοινοποίησης της οικείας πράξης στο φορολογούμενο και όχι από την έκδοσή της.
  9. Ψηφιακή τήρηση αρχείου της ΑΑΔΕ