Ιουνίου 18, 2021

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

«Φόρος με τον μήνα» από Μάρτιο του 2022 - Στην Αιτωλοακαρνανία εντάσσονται στο αντικειμενικό σύστημα όλες οι παραθαλάσσιες περιοχές

Η έκθεση των θεσμών που δημοσιεύτηκε χτες στο πλαίσιο της 10ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης κάνει αναφορά για τη εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών και του ΕΝΦΙΑ.

Από την αρχή του επόμενου έτους αναμένεται να εφαρμοστεί η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών.

Η επέκταση του συστήματος εφαρμογής «έχει οδηγήσει σε διεύρυνση της βάσης υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ από το 85% των ακινήτων στο 95%  Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ θα έχουν νομοθετηθεί έως τον Νοέμβριο του 2021. Η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα ακολουθήσει στις αρχές του 2022, με τις πρώτες πληρωμές τον Μάρτιο του 2022. Έτσι, οι πληρωμές του φόρου θα απλώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους αντί να επικεντρώνονται παράλληλα με τις πληρωμές φόρου εισοδήματος κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους»

 

Με βάση τις αναφορές των θεσμών, από το Μάρτιο του χρόνου και κάθε χρόνου , θα ξεκινά ένας φορολογικός ετήσιος μαραθώνιος, με μηνιαίες καταβολές (εφόσον βέβαια ο φορολογούμενος επιλέξει να πληρώνει με δόσεις και όχι εφάπαξ) για τις φορολογικές υποχρεώσεις τόσο του ΕΝΦΙΑ, (που θα ξεκινούν το Μάρτη) όσο και του φόρου εισοδήματος στη συνέχεια. Με βάση τη νομοθεσία, κανονικά,  ο φόρος  εισοδήματος  καταβάλλεται είτε σε 3 διμηνιαίες δόσεις,  ωστόσο τα τελευταία δύο χρόνια λόγω πανδημίας οι πληρωμές απλώθηκαν σε 8 μήνες. 

 

Με τις νέες αντικειμενικές, έρχονται σημαντικές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και δεκάδες άλλους φόρους  που αφορούν τα ακίνητα πχ φόρος μεταβίβασης για πάνω από 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες.

 

Αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η υπουργική απόφαση με τις αναθεωρημένες τιμές ζώνης των ακινήτων για 10.160 περιοχές σε ολόκληρη την Ελλάδα.

 

Σε 7.000 περιοχές, σύμφωνα με πληροφορίες, καταγράφονται αυξήσεις και άρα αυτό συμπαρασύρει και σειρά φόρων, σε  3.000 περιοχές θα υπάρξει μείωση ενώ για 1.000 περιοχές οι τιμές θα μείνουν αμετάβλητες. 

Πάνω από 3.000 περιοχές θα ενταχθούν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα. Εκεί δε θα κληθούν όσοι έχουν περιουσία να αρχίσουν να βάζουν και γι΄αυτά τα ακίνητα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Οι νέες εντάξεις στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αφορούν κύρια παραθαλάσσιες περιοχές.

Για παράδειγμα την Περιφέρεια Αττικής αποκτούν τιμές ζώνης περιοχές που ήταν εκτός στη Βάρκιζα, τα Λεγρενά, την Αγία Μαρίνα,  το Δασκαλειό,  το Πόρτο Ράφτη, τον  Ασπρόπυργο. τη Σαλαμίνα, τα Κύθηρα  αλλά και την  Αίγινα όπου εντάσσονται η Πέρδικα, ο Μεσαγρός και η Σουβάλα.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο σύστημα μπαίνουν για πρώτη φορά περιοχές του Λαγκαδά και της Χαλκιδικής.

Σε άλλες γεωγραφικές ενότητες της χώρας όπως η Αιτωλοακαρνανία εντάσσονται όλες οι παραθαλάσσιες περιοχές.

Στο νομό Τρικάλων οι αντικειμενικές αξίες θα επεκταθούν στο Περτούλι, στην Ελάτη, στην Πύλη και στο Καστράκι.

Υπενθυμίζεται ότι στο νέο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού θα πατήσει ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ για το 2022. Φέτος δεν αλλάζουν τα πράγματα κι έτσι οι ιδιοκτήτες θα καταβάλλουν τα ίδια ποσά που έδωσαν και πέρυσι εκτός εάν εντάσσονται στις κατηγορίες εκείνες που λόγω πτώσης των εισοδημάτων τους θα δουν και έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ ή και πλήρη απαλλαγή.

Η κυβέρνηση για το 2022 έχει υποσχεθεί, εφόσον το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά,  νέα μείωση κατά 8% του ΕΝΦΙΑ (μετά το 22% του 2019) ώστε να μην αλλάξει η τελική «σούμα» εισπράξεων που κινείται περίπου στα 2,6 δισ. ευρώ αλλά αντίθετα να κατανεμηθεί το όλο βάρος ποιο δίκαια και χωρίς μεγάλες επιβαρύνσεις όπου θα υπάρχουν αυξήσεις στις τιμές ζώνης..

Από την Έκθεση Πισσαρίδη έχει προταθεί η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου για ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ με τις αποφάσεις να λαμβάνονται εν όψει προϋπολογισμού 2022 στα τέλη του τρέχοντος έτους.