Νοεμβρίου 27, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Ν. Δένδιας: Εμπάργκο όπλων στην Τουρκία ζητά η Ελλάδα σε Γερμανία-Ισπανία-Ιταλία & αναστολή της τελωνειακής ένωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας απευθυνόμενος προς τους αντίστοιχους  ομολόγους του, της Γερμανίας Χάικο Μάας (Heiko Maas), της Ισπανίας Αράνχα Γκονζάλες Λάγια (Arancha Gonzalez-Laya) και της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο (Luigi Di Maio), ζητά εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία στηριζόμενος στις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.

Στην επιστολή προς τον Γερμανό ομόλογό του, ζητά να μην δοθούν οι άδειες για την εξαγωγή συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού, όπως υποβρύχια, φρεγάτες, αεροσκάφη και αναβάθμιση τεθωρακισμένων, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές και πενθυμίζει τη σχετική παρέμβαση του πρωθυπουργού στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την υποχρέωση των κρατών μελών της ΕΕ, όπως αυτή προκύπτει από κοινή θέση της, να αναστείλουν τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού προς τρίτες χώρες, οι οποίες χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό αυτό για επιθετικές ενέργειες ή την περιφερειακή αποσταθεροποίηση, όπως ακριβώς πράττει η Τουρκία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με επιστολή στον Επίτροπο Διεύρυνσης Όλιβερ Βαρέλι (Oliver Varhelyi) ζητά να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας.

Στην επιστολή προς τον Επίτροπο Διεύρυνσης, τονίζεται ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς με την υιοθέτηση μη προβλεπομένων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκία, βασιζόμενος στα παραπάνω ο κ, Δένδιας ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει άμεσα την υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων.

Ως μήνυμα αποδοκιμασίας για την κατά συρροή παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.