Φεβρουαρίου 21, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση: «Εβγάτε, δείτε, μάθετε που ο Xριστός γεννάται»

 

Ο Τομέας Πολιτισμού ΠΔΕ, το Πολιτιστικό  Εργαστήρι Ι.Π.Μεσολογγίου  και ο Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος Ι. Π. Μεσολογγίου σας προσκαλούν στην χριστουγεννιάτικη μουσικόχορευτική  εκδήλωση  με τίτλο:  «εβγάτε, δείτε, μάθετε που ο Xριστός γεννάται» το Σάββατο  στις  23 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 18:00 στον αύλειο χώρο  του Ι. Ν. Αγίου Σπυρίδωνα στο Μεσολόγγι.

Η εκδήλωση που  περιλαμβάνει παραδοσιακά κάλαντα και χορευτική αναπαράσταση από τα τμήματα  του  Πολιτιστικού  Εργαστηρίου Ι.Π.Μεσολογγίου     στοχεύει  στην εστίαση της   λαογραφικής σημασίας της ιστορίας που συνοδεύουν τα κάλαντα καθώς αποτελούν το τελετουργικό ενός εθίμου που οι ρίζες του ξεκινούν από την αρχαιότητα και  είναι τραγούδια φτιαγμένα από το λαό με ευχές και παινέματα που συνέπιπταν με την έναρξη του χειμερινού ηλιοστασίου που σηματοδοτούσε την αρχή της νέας χρονιάς. Επιπλέον θα παρουσιαστούν και θα εκτελεσθούν  παραλλαγές  με προσαρμογή στον τοπικό χαρακτήρα κάθε περιοχής (εθνικά ή αστικά, τοπικά ή παραδοσιακά). Τα κάλαντα  καθώς είναι το μοναδικό έθιμο που διατηρείται ακόμη ακέραιο σε ολόκληρη τη χώρα, ηπειρωτική και νησιωτική είναι σημαντικό να δημιουργούνται εκδηλώσεις ανάδρασης με τους πολίτες. 

Ο τομέας πολιτισμού ΠΔΕ επιθυμεί να τονίσει με παραδοσιακές πολιτιστικές δράσεις την  ιστορική και φιλολογική σπουδαιότητα των καλάντων της περιόδου του Δωδεκαημέρου (από τα Χριστούγεννα έως τα Φώτα) και να εστιάσει στην   κοινωνική τους διάσταση, όχι μόνο επειδή συνδέονται με την παιδική ηλικία (και άρα επιτρέπουν την έκφραση των νέων μελών της κοινωνίας) αλλά επειδή προάγουν την επικοινωνία μεταξύ των μελών της κοινωνίας και προάγουν τη σύσφιξη των οικογενειακών και κοινωνικών δεσμών.

Στην εν λόγω εκδήλωση θα παρουσιαστούν  χορευτικά τμήματα παιδιών, εφήβων και ενηλίκων του Πολιτιστικού Εργαστηρίου υπό τη διεύθυνση του χοροδιδάσκαλου Σπύρου Παλιούρα όπως επίσης έξοχες μελωδίες θα  μας προσφέρει  η Xορωδία του Παραδοσιακού Καλλιτεχνικού εργαστηρίου  Αγρινίου υπό τη διεύθυνση  του μουσικού  Παναγιώτη Μήτσου.

 Τα μέλη της ορχήστρας  που θα συνοδεύουν την παρουσίαση των χορευτικών και μουσικών ομάδων αποτελούνται από τους : Άρη Χατζάρα και Σπύρο Τσέλιο στο κλαρίνο, Σβερδύλα Σπύρο στο βιολί, Δασκαλούδη Θανάση στα κρουστά, τον Παναγιώτη Μήτσου στο λαούτο και  τους Βίκυ Γιωμπρέ  με τον Χρήστο Τσέλιο στο τραγούδι. 

Η παρουσία σας στην εκδήλωση  με τίτλο: εβγάτε, δείτε, μάθετε που ο Xριστός γεννάται» το Σάββατο  στις  23 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 18:00 στον αύλειο χώρο  του Ι. Ν. Αγίου Σπυρίδωνα στο Μεσολόγγι  θα μας τιμήσει ιδιαίτερα και θα δώσει ζεστασιά στο γιορτινό αυτό αντάμωμα και θα ενισχύσει την άποψη εκείνη  ότι τα κάλαντα εκτός από τα χαρμόσυνα μηνύματα των γιορτών, φέρνουν και ευχές για καλή τύχη στους νοικοκύρηδες των σπιτιών αλλά και σε όλον τον κόσμο.