Ιουνίου 17, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Η Γ’ Στάση των Χαιρετισμών στον Ιερό Ναό Αποστόλου Φιλίππου Γραμματικούς

 

 

Στην ακολουθία της Γ’ Στάσης των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο στον Ιερό Ναό Αποστόλου Φιλίππου στη Γραμματικού Μακρυνείας χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023.

Ο Σεβασμιώτατος έψαλλε τους Οίκους ενώπιον της εικόνας της Θεοτόκου, συμπαραστατούμενος από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Μακρυνείας, αρχιμ. Σιλουανό Ψιλλιά, τον Προϊστάμενο του Ναού π. Νικόλαο Λαμπράκη, τον αρχιδιάκονο π. Στέφανο Καππέ και τον διάκονο π. Δημήτριο Λαγούδη.

Κατά το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε τον στίχο: «Χαῖρε ὁλκὰς τῶν θελόντων σωθῆναι, χαῖρε, λιμὴν τῶν τοῦ βίου πλωτήρων» λέγοντας, ότι ο ιερός Υμνογράφος μας παρουσιάζει δύο πολύ όμορφες εικόνες και παρομοιώσεις της Παναγίας μας. Η Παναγία είναι το ασφαλές καράβι στο οποίο επιβαίνει καθένας που επιθυμεί την σωτηρία του και το απάνεμο λιμάνι στο οποίο καταφεύγει με ασφάλεια κάθε κατατρεγμένος άνθρωπος.

Ο άνθρωπος όταν γεννιέται επιβιβάζεται στο σκάφος της ζωής, ο μόνος και τελικός προορισμός του οποίου πρέπει να είναι η Βασιλεία των Ουρανών, η ένωση με τον Θεό και η παντοτινή κοινωνία μαζί Του. Η Παναγία μας προτείνει και μας προτρέπει να έχουμε τον Χριστό καραβοκύρη στη ζωή μας και συνοδοιπόρους στο ταξίδι μας την ίδια και τους αγίους μας. Μας υποδεικνύει να έχουμε την πυξίδα μας αμετακίνητη στον προορισμό του Παραδείσου.

Η θάλασσα της ζωής δεν είναι πάντοτε ήρεμη και γαλήνια. Οι καταιγίδες των συμφορών, τα κύματα των ασθενειών και των περιπετειών υψώνονται τρομακτικά και απειλούν να καταποντίσουν το σκάφος της ζωής μας. Η Παναγία γίνεται το απάνεμο και ασφαλές λιμάνι στο οποίο προστρέχουμε οι πιστοί. Είναι εκείνη που, ως φιλόστοργη μητέρα, ακούει τους ανεκλάλητους στεναγμούς της καρδιάς μας και μας προσφέρει την ελπίδα, την παρηγοριά και την δύναμη.