Μαϊος 08, 2021

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Β. Στέφου: Προειδοποίηση «Να σταματήσει η άσκοπη χρήση του νερού στις αυλές των σπιτιών & Πότισμα με σύνεση»

«Τις επόμενες μέρες ενδεχομένως παρατηρηθούν κυρίως στα αστικά κέντρα του Μεσολογγίου και Αιτωλικού, αλλά και στις ευρύτερες περιοχές του Δήμου μας, πληθυσμοί κουνουπιών. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτήν την εποχή (βροχή, υψηλές ημερήσιες θερμοκρασίες, υψηλά ποσοστά υγρασίας τις βραδινές ώρες) ευνοούν την δημιουργία νέων εστιών ανάπτυξης κουνουπιών.

Ως ανάδοχος εταιρία καταπολέμησης κουνουπιών στις Δημοτικές ενότητες Μεσολογγίου και Αιτωλικού, σας ενημερώνουμε ότι έχουν ξεκινήσει από 15 Μαρτίου 2020 ψεκασμοί ακμαιοκτονίας και προνυμφοκτονίας σε αυλάκια, έλη, άλση, νεκροταφεία, φρεάτια ομβρίων και όπου κρίνεται απαραίτητο.

Όμως, σημαντικό ρόλο στην μείωση του πληθυσμού των κουνουπιών παίζει και ο περιορισμός των μικροεστιών που υπάρχουν στα σπίτια μας όπου ως ανάδοχος εταιρία δεν μπορούμε να επέμβουμε, όπως δεξαμενές, βαρέλια, σιντριβάνια, μέρη με νερά μικρής ροής, πιατάκια γλάστρας, αλλά και οποιοδήποτε φυσικό ή τεχνητό μέρος που κρατά νερό στάσιμο, ακόμη και σε πολύ μικρή ποσότητα.

Τα μέτρα που προτείνονται για να προστατευθούμε, όσο αυτό είναι δυνατόν, από την εμφάνιση των κουνουπιών, άρα και από τις ασθένειες των οποίων είναι φορείς (δάγκειος και δάγκειος αιμορραγικός πυρετός, κίτρινος πυρετός, Ιαπωνική εγκεφαλίτιδα, φιλαρίαση, ιός του Δυτικού Νείλου και ελονοσία), είναι τα εξής:

Αποφυγή των κουνουπιών στους εξωτερικούς χώρους

-Πότισμα του κήπου ΜΟΝΟ το πρωί και ΟΧΙ ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΝΕΡΟΥ.

-Διατήρηση όλων των δοχείων νερού ανάποδα ώστε να μη μαζεύουν νερό της βροχής ή κάλυψη των δοχείων τα οποία χρησιμοποιούνται ειδικά για την φύλαξη νερού (π.χ. πηγάδια) με κατάλληλα εφαρμοστά καπάκια.

-Απομάκρυνση του νερού που μαζεύεται στα πιατάκια από τις γλάστρες μας τακτικά.

-Απομάκρυνση ή κάλυψη των μεταχειρισμένων και μη χρησιμοποιούμενων ελαστικών αυτοκινήτων.

-Καθαρισμός στα λούκια της βροχής από φύλλα κ.α., ώστε να μην παραμένει στάσιμο νερό ή νερό μικρής ροής.

-Κάλυψη των αγωγών εξαερισμού των βόθρων με κατάλληλες σήτες.

-Τακτικός καθαρισμός στις ποτίστρες των ζώων και ανανέωση του νερού.

-Επισκευή στις βρύσες της αυλής μας που στάζουν.

-Αντικατάσταση των σπασμένων σωλήνων που έχουν διαρροή.

-Συνεχής λειτουργία φίλτρων σε πισίνες και άλλες διακοσμητικές κατασκευές που διατηρούν στάσιμα νερά π.χ. σιντριβάνια.

-Κάλυψη των βαρκών, ώστε να μην μαζεύουν νερό της βροχής.

-Χρήση συνθετικών λουλουδιών στα νεκροταφεία και όχι ανθοδοχείων με νερό.

-Κούρεμα του γρασιδιού και των θάμνων, όπου είναι αναγκαίο, για να μην βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια.

-Εντοπισμός από τους πολίτες εστιών ανάπτυξης κουνουπιών και αναφορά τους στον Δήμο Ι. Π. Μεσολογγίου.

Αποφυγή των κουνουπιών στο σπίτι

-Χρήση προστατευτικών αντικουνουπικών πλεγμάτων στα ανοίγματα του σπιτιού, όπως σε παράθυρα, αεραγωγούς, φεγγίτες κ.α., με κατά περιόδους έλεγχο, συντήρηση και επισκευή όπου χρειάζεται.

-Χρήση κουνουπιέρας όπου αυτό είναι απαραίτητο.

-Χρήση κλιματιστικών και ανεμιστήρων για τη μείωση της θερμοκρασίας και αφυγραντήρων για την μείωση της υγρασίας στην ατμόσφαιρα του σπιτιού.

Πως αποφεύγουμε τα τσιμπήματα των κουνουπιών;

-Εντομοαπωθητικά σώματος. Χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικά στο ακάλυπτο δέρμα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εγκεκριμένες χημικές και φυσικές ουσίες. Τα εντομοαπωθητικά προϊόντα πρέπει να επαλείφονται πάνω από τα αντηλιακά και να μην έρχονται σε επαφή με το στόμα, τα μάτια και το βλεννογόνο της μύτης. Σε κάθε περίπτωση τηρούμε της οδηγίες του κατασκευαστή για δική μας προφύλαξη.

-Εντομοκτόνα αέρος. Χρησιμοποιούμε εντομοκτόνα αέρος τα οποία περιέχουν πυρεθρίνες. Στο εμπόριο θα τα βρούμε σαν αεροζόλ, ταμπλέτες, εξατμιζόμενα διαλύματα, σπιράλ κ.α. Δεν τα εφαρμόζουμε στο δέρμα μας και ακολουθούμε και εδώ τις οδηγίες του κατασκευαστή.

-Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων. Χρησιμοποιούμε ρούχα τα οποία καλύπτουν όσο περισσότερο γίνεται το σώμα μας, π.χ. παντελόνια, μακριά μανίκια κ.λ.π. ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα.

-Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα καθώς τα κουνούπια προσελκύονται από τις μυρωδιές του γαλακτικού οξέος και άλλων ουσιών που υπάρχουν στον ιδρώτα μας.

-Λιγότερο χρόνο σε έκθεση στα κουνούπια. Τα περισσότερα κουνούπια τσιμπούν το χάραμα και το σούρουπο (λίγα τσιμπούν όλο το εικοσιτετράωρο), οπότε φροντίζουμε ώστε να είμαστε λιγότερο χρόνο εκτεθειμένοι».

 

Βασιλική Στέφου

Γεωπόνος Γ.Π.Α., M.Sc. - Εντομολόγος

Υπεύθυνη Επιστήμονας της “Σμινθέας”

Ανάδοχος Εταιρία Κουνουποκτονίας στη Δ.Ε. Μεσολογγίου και Δ.Ε. Αιτωλικού