Ιουλίου 13, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Έξαρση ιώσεων – Σχολεία: Ποιες συμβουλές δίνουν οι παιδίατροι

 

 

Οδηγίες προστασίας για παιδιά και νήπια με αφορμή τα πολλαπλά κρούσματα κορωνοϊού που παρατηρούνται στην κοινότητα, καθώς και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού που θα «συνοδεύσουν» το φθινόπωρο, δίνει η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Θεσσαλονίκης.

Οι παιδίατροι αποσαφηνίζουν ότι σε περίπτωση εμφάνισης θετικού COVID-19 κρούσματος σε νήπιο, παιδί, έφηβο ή εργαζόμενο/η σε εκπαιδευτικές δομές δεν απαιτείται πενθήμερη απομόνωση. Ωστόσο, όταν ένα παιδί νοσεί, παραμένει στο σπίτι (κάτι που άλλωστε ισχύει και για άλλες λοιμώξεις ιογενείς και μη). Εκεί πρέπει να λαμβάνει συμπτωματική αγωγή και κυρίως αντιπυρετικά και πολλά υγρά. Όλα αυτά κατόπιν επικοινωνίας με τον θεράποντα παιδίατρο.

Τα παιδιά επιστρέφουν στον παιδικό σταθμό – σχολείο εφόσον είναι απύρετα για ένα τουλάχιστον 24ωρο και αισθάνονται καλά. Εντούτοις, για αποφυγή του κινδύνου διασποράς προτείνεται – εφόσον είναι εφικτό – η παραμονή του βρέφους και νηπίου στο σπίτι για 5 μέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων , ενώ στην περίπτωση παιδιών σχολικής ηλικίας και εκπαιδευτικών, η χρήση μάσκας στο σχολικό περιβάλλον.

Επίσης, σύμφωνα με την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Θεσσαλονίκης:

 

  • Τα rapidtest για COVID-19, γρίπη, RSV, στρεπτόκοκκο ομάδας Α είναι συμπληρωματικά διαγνωστικά εργαλεία και η απόφαση για τη διενέργεια τους βαρύνει αποκλειστικά τον παιδίατρο ανάλογα με το ιστορικό που λαμβάνει από τους γονείς και τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης. Η σωστή αντιμετώπιση των ιογενών (π.χ. γρίπη, COVID-19, RSV) ή/και μικροβιακών λοιμώξεων (π.χ. στρεπτόκοκκος ομάδας Α) καθώς και η σωστή λήψη κατάλληλης θεραπείας προϋποθέτει πλήρη σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και επικοινωνίας γονέων – παιδιάτρων.
  • Ευάλωτες ηλικιακές ομάδες και άτομα υψηλού κινδύνου (ανοσοκατασταλμένα, με χρόνια νοσήματα, εγκυμονούσες) που τυχόν ανήκουν στο οικογενειακό ή σχολικό περιβάλλον του ασθενούς πρέπει να ενημερώνονται και να λαμβάνουν τις κατάλληλες προφυλάξεις. Η αναγκαιότητα για εμβολιασμό κατά COVID-19, γρίπης και (προσεχώς) RSV κρίνεται από τον θεράποντα ιατρό τους.
    • Τονίζεται η απόλυτη τήρηση των κανόνων υγιεινής και το καλό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών. Αποτελεί το σημαντικότερο εργαλείο πρόληψης όλων των λοιμώξεων. Επίσης, σημαντική είναι η ύπαρξη συστημάτων καθαρισμού αέρα σε σχολικούς χώρους.

 www.ygeiamou.gr