Από τι προκαλούνται οι καφέ κηλίδες στο δέρμα και τι πρέπει να προσέχουμε;

Από τι προκαλούνται οι καφέ κηλίδες στο δέρμα;

Οι καφέ κηλίδες προκαλούνται ουσιαστικά από την υπερβολική παραγωγή μελανίνης, μιας χρωστικής που χρωματίζει και προστατεύει το δέρμα μας από την υπεριώδη ακτινοβολία. «Η εν λόγω χρωστική παράγεται σε εξειδικευμένα κύτταρα (τα μελανοκύτταρα) στις κατώτερες στιβάδες της επιδερμίδας με την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας σε διάφορα ένζυμα των μελανοκυττάρων», εξηγεί ο Νίκος Καλογερόπουλος δερματολόγος αφροδισιολόγος και προσθέτει: «Οι καφέ κηλίδες οφείλονται στη μετακίνηση προς την επιφάνεια της επιδερμίδας των κυττάρων που περιέχουν μελανίνη σε υπερβολική ποσότητα. Διακρίνονται ανάλογα με την εμφάνισή τους στο πρόσωπο (πάντα καφέ) και το σώμα (καφέ ή μαύρες). Είναι πιθανόν να παρουσιαστούν μετά από υπερβολική έκθεση στον ήλιο, ως σημάδι γήρανσης, όπως ακριβώς οι ρυτίδες ή η δερματική χαλάρωση, ή ακόμη από την επίδραση κάποιων φαρμάκων που περιέχουν ορμόνες. Σε κάθε περίπτωση, δε θεωρούνται ασθένεια του δέρματος, αρκεί βέβαια να έχουν εξεταστεί από δερματολόγο για να διαγνωστεί αν πρόκειται πραγματικά για κηλίδες.

Τι να προσέξεις

– Εάν παίρνεις αντισυλληπτικά χάπια, πιθανόν να εμφανιστούν κηλίδες με τη μορφή ακανόνιστων εκτεταμένων κηλίδων στο μέτωπο, τα μάγουλα, το άνω χείλος και το πιγούνι, εξαιτίας των ορμονικών ανακατατάξεων που αυτά προκαλούν. Μη σταματήσεις τα χάπια αν δε συμβουλευτείς πρώτα το γιατρό σου.

– Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης συχνά εμφανίζονται κηλίδες γνωστές και ως χλόασμα. Το φαινόμενο θεωρείται καλόηθες και συνήθως υποχωρεί μετά τον τοκετό. Ωστόσο, καλύτερα να αποφεύγεις την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, γιατί αλλιώς μπορεί να ξαναπαρουσιαστούν.

– Ο ήλιος και τα αρώματα δεν συνυπάρχουν αρμονικά. Συστατικά όπως το αιθέριο έλαιο περγαμόντου, λεβάντας, σανταλόξυλου, κέδρου και το εκχύλισμα βανίλιας μπορούν να δημιουργήσουν κηλίδες. Ψέκασε το άρωμα σε ζώνες του σώματός σου που δεν είναι εκτεθειμένες στον ήλιο.

Η λύση

«Υπάρχουν δύο κατηγορίες προϊόντων ικανών να δράσουν ενάντια στις κηλίδες: τα απολεπιστικά που εξαλείφουν τις επιφανειακές στιβάδες του δέρματος χωρίς να επηρεάζουν την παραγωγή μελανίνης κι εκείνα που ρυθμίζουν την παραγωγή της τελευταίας και χορηγούνται με συνταγή γιατρού» επισημαίνει ο Νίκος Καλογερόπουλος.

Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι η πρόληψη, γι’ αυτό μην ξεχνάς να προστατεύεις το δέρμα σου από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου, να ενημερώνεσαι από το γιατρό σου πριν ξεκινήσεις οποιαδήποτε θεραπεία με χάπια και να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική με το άρωμά σου. Ωστόσο, υπάρχουν πλέον πολλές μέθοδοι για τη θεραπεία των κηλίδων όπως το πίλινγκ, το λέιζερ και οι θεραπείες παλμικού φωτός. Ο γιατρός σου καλείται να επιλέξει την κατάλληλη μέθοδο ή το συνδυασμό των θεραπειών ανάλογα με το βάθος των κηλίδων, την ηλικία, τον τύπο και το χρώμα δέρματος.

 

Πηγή: shape.gr