Γράφει ο Κωνστ. Ε. Ρόμπολας
Παρουσιάστηκε με επιτυχία, την Τετάρτη 4 Ιουνίου στο Αγρίνιο το βιβλίο του ιστορικού ερευνητή κ. ΛΑΖΑΡΟΥ ΤΣΟΛΚΑ με τίτλο ΟΔΥΣΣΕΑΣ, ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ.

(Από αριστερά: ο δημοσιογράφος Νίκος Κανής, ο συνταξιούχος γυμνασιάρχης Κων/νος Ε. Ρόμπολας, ο Διευθυντής του 7ου Γυμνασίου Αγρινίου φιλόλογος κ. Ευθύμιος Αδάμης, ο Διευθυντής του 4ου ΓΕΛ Αγρινίου, ο Διδάσκων Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Θεσσαλίας Δρ. Παναγιώτης Κοντονάσιος και ο συγγραφέας Λάζαρος Τσόλκας).
Είχα την τιμή να παρουσιάσω ένα μικρό τμήμα από το ενδιαφέρον βιβλίο των 430 σελίδων, που αναφέρεται στο ΟΜΗΡΙΚΌ ΔΟΥΛΙΧΙ.

Ο συνταξιούχος γυμνασιάρχης Κων/νος Ε. Ρόμπολας
Ο κ. ΤΣΟΛΚΑΣ ερευνώντας τη δράση και ζωή του ΟΔΥΣΣΕΑ, βρέθηκε μπροστά στο δίλημμα. ΠΟΙΟ ΚΑΙ ΠΟΥ ΒΡΊΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΟΜΗΡΙΚΟ ΔΟΥΛΙΧΙ;

Κατά τη μελέτη των αρχαίων και νεωτέρων ιστορικών πηγών διαπίστωσε ότι από τις ΕΧΙΝΑΔΕΣ και το ΔΟΥΛΙΧΙ ο βασιλιάς ΦΥΛΕΑΣ έλαβε μέρος στο κυνήγι του ΚΑΛΗΔΩΝΙΟΥ ΚΑΠΡΟΥ. Βασιλιάς της ΚΑΛΗΔΩΝΑΣ ήταν ο ΟΙΝΕΑΣ, γιος του ΑΙΤΩΛΟΥ. Ίσως από τον ΟΙΝΕΑ έλαβαν το όνομα τους οι ΟΙΝΙΑΔΕΣ. Ο γιος του ΦΥΛΕΑ ο ΜΕΓΗΣ έλαβε μέρος στον Τρωικό πόλεμο με 40 μαύρα καράβια και πλήρωμα 2000 ανδρών.
Πρώτη αναφορά για το ΔΟΥΛΙΧΙ κάνει ο ΌΜΗΡΟΣ στην ΙΛΙΑΔΑ, τονίζοντας τη μεγάλη συμμετοχή πλοίων και ανδρών. Επίσης στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ βάζει τον ΤΗΛΕΜΑΧΟ να πληροφορεί τον πατέρα του ΟΔΥΣΣΕΑ ότι από το ΔΟΥΛΙΧΙ ήταν 52 μνηστήρες, εκλεκτοί νέοι της περιοχής.
Για το ΔΟΥΛΙΧΙ κάνει λόγο στα έργα του ο αρχαίος γεωγράφος και ιστορικός ΣΤΡΑΒΩΝ, λέγοντας ότι ήταν ανατολικά της ΖΑΚΥΝΘΟΥ και της ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ οι ΕΧΙΝΑΔΕΣ και το ΔΟΥΛΙΧΙ, που το λένε ΔΟΥΛΙΧΑ, ενώ άλλοι τις ΕΧΙΝΑΔΕΣ τις ονομάζουν ΟΞΕΙΕΣ ή ΘΟΕΣ. Ακόμη τονίζει πως βρίσκεται το ΔΟΥΛΙΧΙ, προς τις ΟΙΝΙΑΔΕΣ και τις εκβολές του ποταμού Αχελώου.
Σύμφωνα με τις αναφορές όλων των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων και την έρευνα του κ. ΤΣΟΛΚΑ το ΔΟΥΛΙΧΙ:
1. Ήταν μακρόστενο νησί.
2. Εντοπίζεται στις ΕΧΙΝΑΔΕΣ.
3. Είχε μεγάλη πεδινή και καρποφόρο έκταση. Ήταν νησί ΣΙΤΟΦΟΡΟ.
4. Είχε μεγάλη ναυπηγική ικανότητα και καλά οργανωμένο σύστημα ναυσιπλοϊας.
5. Σύμφωνα με τον ΣΤΡΑΒΩΝΑ η απόσταση από τον ΆΡΑΞΟ στο ΔΟΥΛΙΧΙ ήταν 100 στάδια, περίπου 20 χιλιόμετρα.

Από τη μελέτη των νησιών Βορείων και Νοτίων Εχινάδων κανένα νησί δεν πληρεί τους κανόνες της έρευνας. Όμως υπάρχει μια συστάδα ΑΦΑΝΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΕΧΙΝΑΔΩΝ. Σύμφωνα με έρευνα καθηγητών του Πανεπιστημίου ΠΑΤΡΩΝ τα αφανή νησιά με την πάροδο του χρόνου, επιχωματωθηκαν, από τα φερτά υλικά του Αχελώου ποταμού και ενσωματώθηκαν στον κάμπο ΚΑΤΟΧΗΣ και ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ.
Τέτοια πρώην νησιά στην ΚΑΤΟΧΗ είναι το ΔΙΟΝΙ, η ΧΟΥΝΟΒΙΝΑ, ο ΤΡΙΚΑΡΔΟΣ, με το αρχαίο θέατρο, το μοναδικό ΝΕΩΡΙΟ και τις άλλες αρχαιότητες και ο ΚΑΤΣΑΣ με τη λοφοσειρα του μέχρι την ΥΨΗΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ του ΛΕΣΙΝΙΟΥ.
Εξάλλου στην τοποθεσία ΆΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ στον λόφο ΚΑΤΣΑ της Κατοχής υπάρχουν ερείπια αρχαίου ναού, που οι ογκόλιθοι του παραπέμπουν στη ΜΥΚΗΝΑΪΚΉ ΕΠΟΧΉ. Ίσως ήταν ναός αφιερωμένος στον Ποσειδώνα.
Επειδή η παραπάνω τοποθεσία πληρεί όλους τους κανόνες της έρευνας του κ. ΤΣΟΛΚΑ, συμπεραίνει ο ερευνητής ότι ΕΔΩ ΕΝΤΟΠΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΟΜΗΡΙΚΟ ΔΟΥΛΙΧΙ.
Είναι σημαντική η ανακάλυψη αυτή γιατί μετακινούνται από την Μυθολογία στην Ιστορία τα Ομηρικά Έπη.
Θα προκληθεί παγκόσμιο ενδιαφέρον των ερευνητών για την περιοχή μας.
Θα αναβαθμιστεί ιστορικά, πολιτιστικά και τουριστικά η περιοχή μας και θα δημιουργηθούν νέοι τομείς δράσης με ποικίλα ενδιαφέροντα.

Το βιβλίο του κ. Τσόλκα
Ο κ. ΤΣΟΛΚΑΣ προτείνει να το αναδείξουμε και να το αποκαταστήσουμε στην ιστορική του θέση, που του αρμόζει.

Ο συγγραφέας Λάζαρος Τσόλκας
Καλούνται οι Αρμόδιοι Φορείς, όπως Υπουργείο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΕΡΙΦΈΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΉΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΔΗΜΟΣ Ι. Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΊΟΥ, ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ κλπ.να ενεργήσουν τα δέοντα.
Τέλος το ΔΟΥΛΙΧΙ με τις πλησιέστερες αρχαιότητες των ΟΙΝΙΑΔΩΝ ΚΑΤΟΧΗΣ, μπορούν να γίνουν θαυμάσιος πόλος έλξης ΕΛΛΗΝΩΝ και Ξένων τουριστών, με πολλαπλά ωφέλη για την περιοχή μας.