Νικήτας Χρ. Φιλιππόπουλος: Ω!! Κολυμβήθρα Ιερά του Γένους Μεσολόγγι…

Ύστερα από δύο σχεδόν αιώνες, έχουμε την αίσθηση ότι πλησιάζει η ώρα της Ιστορικής Δικαίωσης, με μια πλατεία και ένα περικαλλή ανδριάντα, του ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΑ Επισκόπου Ιωσήφ Ρωγών, στο χώρο του Ανεμόμυλου, όπου ανατινάχθηκε, για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδας την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

Την περασμένη εβδομάδα, επισκεφθήκαμε την Ι. Μητρόπολη, όπου ο Σεβασμιότατος κ.κ. Κοσμάς, μας ανακοίνωσε την πρόθεσή του, χορηγός του ανδριάντα, να είναι η Ι. Μητρόπολη Αιτ/νίας.

Βέβαια με τον Επιχώριο Μητροπολίτη, είχαμε κάνει συζητήσεις, ότι ήταν απόλυτα αναγκαίο, να τιμηθεί η μνήμη του ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΑ, λόγω των Επετειακών εκδηλώσεων, για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Στο Σεβασμιώτατο είχαμε προσκομίσει και τα απαραίτητα ιστορικά στοιχεία, που απεδείκνυαν, το πόσο η ΘΥΣΙΑ του Επισκόπου, που ουδέποτε είχε αφορίσει την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΙΩΣΗΦ ΡΩΓΩΝ, είχε επηρεάσει τους Πνευματικούς ανθρώπους και τους ΛΑΟΥΣ της Ευρώπης, που με τα φιλελληνικά κομιτάτα και τους εράνους, πίεζαν τις Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις, να βοηθήσουν την Ελληνική υπόθεση για την Ελευθερία του Ελληνικού Έθνους.

Έχουμε την αίσθηση ότι, η σωστή απόφαση του Μητροπολίτη, βαδίζει στα χνάρια, του Μακαριστού Θεόκλητου, που πρώτος τοποθέτησε στον αύλειο χώρο του Αγίου Παντελεήμονα, για να διδάσκονται από την θυσία του οι νέες Γενιές, την προτομή του Ιωσήφ Ρωγών, απέναντι δηλαδή της κατεστραμμένης οικίας του ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΑ, όπου με έρανο και πρωτοβουλία του Χρήστου Παλαμά, αδελφού του Κ. Παλαμά, οι Μεσολογγίτες είχαν κατασκευάσει τον ΜΑΡΜΑΡΙΝΟ ΤΑΦΟ του.

Απορίας Άξιον, το γιατί; Οι υπεύθυνοι της Δημοτικής Αρχής κωλυσιεργούν και δεν έχουν ακόμα ως ΟΦΕΙΛΑΝ φέρει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και την Επιτροπή ονοματοθεσίας την αίτηση της Πρωτοβουλίας Πολιτών και του Συλλόγου Αθ. Ραζηκότσικας, να ονομασθεί το τρίγωνο του Ανεμόμυλου, σε πλατεία Ιωσήφ Ρωγών που έχει κατατεθεί από τον Σεπτέμβριο του 2020 για να τρέξουν οι διαδικασίες, καθότι δε υπάρχουν εμπόδια διεκδικήσεων ή απαλλοτριώσεων.

Θα τονίζαμε επίσης, ότι την προτομή του Αρχηγού των Εντοπίων που εξελέγη με απόφαση Λαϊκής Συνέλευσης, στην Πλατεία της Νίκης, κοντά στην Ντάπια του Φραγκλίνου και έπεσε στην ΕΞΟΔΟ με το σπαθί στο χέρι, θα κατασκευάσει η Πρωτοβουλία Πολιτών, με δικά της ΕΞΟΔΑ και τη βοήθεια του Συλλόγου Αθ. Ραζηκότσικας. Δεν θα ήταν λοιπόν ΚΑΛΟ, τα δύο μνημεία, να ήταν έτοιμα, αφού το Δημοτικό Ταμείο, δεν επρόκειτο να επιβαρυνθεί ούτε με 1 ευρώ, και δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο απαλλοτρίωσης!! Δεν θα ήταν ΠΡΕΠΟΝ οι καλεσμένοι για την ΕΠΕΤΕΙΟ της ΕΞΟΔΟΥ και των 200 χρόνων της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ, μαζί με την Δημοτική αρχή, να έκαναν ένα τρισάγιο, στη ΜΝΗΜΗ του ΙΩΣΗΦ ΡΩΓΩΝ και του ΑΘ. ΡΑΖΗΚΟΤΣΙΚΑ στις μετ΄ αγαλμάτων πλατείες τους!

Τον επίλογο στο άρθρο μου, ας τον γράψει ο κάθε σκεπτόμενος ΠΟΛΙΤΗΣ, το μόνο που θα σημείωνα είναι ότι: Η Πρωτοβουλία Πολιτών, έχει ΕΤΟΙΜΑΣΕΙ ΜΑΚΡΟΠΝΟΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ πρόγραμμα, που θα αγωνιστεί να εφαρμοστεί μέχρι την ΕΠΕΤΕΙΟ των 200 ΧΡΟΝΩΝ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ της ΚΙΒΩΤΟΥ του ΕΘΝΟΥΣ για να βρουν ΔΙΚΑΙΩΣΗ οι ΠΡΟΓΟΝΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ.

 

ΝΑ ΖΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ,

ΝΑ ΖΕΙ ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ…

Νικήτας Χρ. Φιλιππόπουλος

 

Πολίτης της Πόλης

των Ελεύθερων Πολιορκημένων

Τηλ. Επικ. 6939 199785