Σπ. Λιβανός για καταστροφές: Αποζημιώσεις άμεσα και όχι σε τρία χρόνια όπως γινόταν επί ΣΥΡΙΖΑ

 

Τη διαβεβαίωση ότι οι αποζημιώσεις από τις πρόσφατες καταστροφές στη Δυτική Ελλάδα θα δοθούν στο συντομότερο χρονικό διάστημα, έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιος Λιβανός, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σταύρου Αραχωβίτη.

Ο κ. Λιβανός τόνισε ότι μόλις δοθεί η δυνατότητα οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ θα κάνουν επιτόπιους ελέγχους και οι αποζημιώσεις θα δοθούν άμεσα και όχι σε τρία χρόνια όπως γινόταν επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας στις επικρίσεις του κ. Αραχωβίτη ότι η κυβέρνηση δεν έχει στηρίξει την κοινωνία στην αντιμετώπιση των αλλεπάλληλων κρίσεων ο κ. Λιβανός επισήμανε ότι οι κρίσεις είναι εισαγόμενες και τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει απλώσει ένα δίχτυ 40 δις για να προστατεύσει τους συμπολίτες μας και την κοινωνία. Και πρόσθεσε: «Ξέρετε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν από τις πρώτες που πήρε μέτρα για να αντιμετωπίσει αυτήν την κρίση. Επίσης γνωρίζετε ότι ακόμα και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν το σταυρό τους, που στο τιμόνι της χώρας δεν είναι το δίδυμο Τσίπρα-Καμμένου, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Ο κ. Λιβανός θύμισε στον κ. Αραχωβίτη μια σειρά μέτρα που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση στη Βουκλή αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να τα ψηφίσει:

 

 

 

 

 

 

 

Kαι κατέληξε :

«Μετά τα παραπάνω έρχεστε σήμερα και μας εγκαλείτε ότι έχουμε λάβει λίγα και ανεπαρκή μέτρα για την αντιμετώπιση του εισαγόμενου προβλήματος που έχει προκύψει.

Είστε απλά ένα κόμμα της στείρας άρνησης χωρίς ουσιαστικές προτάσεις.

Εκμεταλλεύεστε τις κρίσεις που ταλαιπωρούν τους παραγωγούς μας, ώστε να αποκομίσετε πρόσκαιρο κομματικό όφελος.

Ελπίζω να αναγνωρίσετε το λάθος σας και έστω την τελευταία στιγμή να πείτε ότι στηρίζετε αυτά τα μέτρα και προτείνετε κι άλλα τόσα".

 

Απάντηση ΥΠΑΑΤ Σπήλιου Λιβανού στην επίκαιρη ερώτηση του Σταύρου Αραχωβίτη»

https://www.youtube.com/watch?v=nZ6yR71SDpk

 

 

Απάντηση Σπ. Λιβανού στην ερώτηση του Αλέξη Χαρίτση:

 

«Η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει χρήματα για τους σταφιδοπαραγωγούς»

 

Την Πέμπτη σε σύσκεψη του ΥπΑΑΤ με τις Ενώσεις θα αποφασισθεί πώς θα διατεθούν

 

Η απόφαση της κυβέρνησης να στηρίξει τους σταφιδοπαραγωγούς είναι δεδομένη και για το σκοπό αυτό έχει διασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους ώστε να καλυφθούν οι παραγωγοί που επλήγησαν από τις αλλεπάλληλες κρίσεις, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, απαντώντας σε Ερώτηση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Χαρίτση.

Η κυβέρνηση πιστεύει σε αυτό το εμβληματικό προϊόν τόνισε ο κ. Λιβανός και για το λόγο αυτό παρά τις εισηγήσεις πολλών το ΥπΑΑΤ διατήρησε τη συνδεδεμένη ενίσχυση στη σταφίδα και για τη νέα προγραμματική περίοδο, είπε ο κ. Λιβανός.

Όπως εξήγησε ο κ. Λιβανός, το θέμα με τη σταφίδα έχει μπερδευτεί γιατί υπάρχει το απόθεμα στην Ένωση Αιγίου. Η πολιτεία δεν έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει το απόθεμα από την Παναιγιάλειο.

Οι παραγωγοί της κορινθιακής σταφίδας έχουν λάβει €10.058,297 εκατομμύρια ευρώ ως επιστρεπτέες προκαταβολές, ενώ και οι μεταποιητικές επιχειρήσεις έχουν λάβει ενίσχυση  €3.073.343,23.

Παράλληλα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ αποδέχτηκε το αίτημα να υπάρξει παράταση της προθεσμίας παράδοσης για τη λήψη της συνδεδεμένης ενίσχυσης για τους παραγωγούς έως τις 28.01.2022 και για τους μεταποιητές έως τις 18.02.2022.

Η ΠΕΣ συγκεκριμένα, έχει λάβει:

- €350.000 ως επιστρεπτέα προκαταβολή.

- 386.292,78 ως επιδότηση τόκων

Ενώ μέσω του ταμείου εγγυοδοσίας έχει συνάψει και δάνειο 7,5 εκατομμύρια ευρώ.

Ο ΥπΑΑΤ εξήγησε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρά τα επανειλημμένα αιτήματά του, στα οποία αναφέρθηκε εκτενώς, έχει αρνητική θέση και δεν επιτρέπει την απόσυρση των αποθεμάτων σταφίδας.

«Δυνατότητα απόσυρσης λοιπόν δεν υπάρχει. Δεν μας δίνει τη δυνατότητα η ΕΕ».

Η Επιτροπή, όπως είπε ο κ. Λιβανός,  προτείνει την αξιοποίηση του τριετούς προγράμματος για τη διανομή φρούτων, γάλακτος  και λαχανικών στα σχολεία για την απορρόφηση των αποθεμάτων σταφίδας. Δεν μπορεί, όμως, να υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα,  διότι έχουν  βγει οι προκηρύξεις για την υλοποίηση του προγράμματος, κάποιες είναι ήδη στο Ελεγκτικό Συνέδριο για  προσυμβατικό έλεγχο, και τυχόν ανατροπή με την προσθήκη νέου προϊόντος θα έθετε σε κίνδυνο ολόκληρο το πρόγραμμα.  Άρα κι αυτό δεν είναι μια λύση που μπορούμε να υλοποιήσουμε.

«Βρισκόμαστε δίπλα στο πρόβλημα, τόνισε ο κ. Λιβανός. Απλά πρέπει να μας εμπιστευθούν και Ενώσεις της Μεσσηνίας και του Αιγίου ότι αυτό που τους λέμε ισχύει και αποδεικνύεται από τα έγγραφα».

Όπως είπε ο κ. Λιβανός την Πέμπτη(16/12) έχει καλέσει σε σύσκεψη στο Υπουργείο όλες τις Ενώσεις και Ομάδες Παραγωγών προκειμένου να διατυπώσουν προτάσεις ώστε να βρεθεί η βέλτιστη λύση για την αξιοποίηση των χρημάτων που έχει διασφαλίσει η κυβέρνηση για τους παραγωγούς σταφίδας.

 

Απάντηση ΥΠΑΑΤ Σπήλιου Λιβανού στην επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Χαρίτση -> https://www.youtube.com/watch?v=Iwyx0b_oqDw