Φεβρουαρίου 12, 2026

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Νικητές τα ΙΕΚ: Τα «τμήματα» της Γεωπονικής στην Αιτωλοακαρνανία «αγκομαχούν» πίσω τους

 

 

 

Μεγαλύτερες βάσεις εισαγωγής και μεγαλύτερη ζήτηση από τα πανεπιστημιακά Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας είχαν τα Δημόσια ΙΕΚ της Αιτωλοακαρνανίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Συνείδηση”.

Η ανακοίνωση των βάσεων μετά από τις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις δικαιολογημένα άνοιξε τη συζήτηση αναφορικά με το μέλλον των Τμημάτων της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών στην Αιτωλοακαρνανία.

Οι βάσεις τους παραμένουν καθηλωμένες κάτω από τα 10.000 μόρια και η ζήτησή τους είναι υσιαστικά μηδενική, με εξαίρεση το ένα από τα τέσσερα Τμήματα της Σχολής, το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων στο Αγρίνιο, που κάλυψε με επιτυχόντες το σύνολο των προσφερόμενων θέσεων.

Τα πανεπιστημιακά Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας «ηττώνται» κατά κράτος ακόμη και από τα Δημόσια ΙΕΚ της περιοχής, τα οποία πέτυχαν να έχουν μεγάλη βάση εισαγωγής και αξιοσημείωτη ζήτηση, τηρουμένων των αναλογιών φυσικά, αφού μιλάμε για μια εντελώς  διαφορετική και μικρότερη «δεξαμενή» υποψηφίων που συμμετείχαν στο παράλληλο μηχανογραφικό και πανελλαδικά ανέρχονταν σε σχεδόν 22.000.

Ένα ενδεικτικό παράδειγμα αρκεί: η ειδικότητα του «βοηθού παιδαγωγών πρώιμης παιδικής ηλικίας» στο ΔΙΕΚ Αγρινίου είχε βάση εισαγωγής 17.400 μόρια και σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας περίπου 70 υποψήφιοι δήλωσαν την ειδικότητα αυτή μέσα στις τέσσερες πρώτες επιλογές τους.

Κατ’ αντιπαράσταση μπορεί να αναλογιστεί κανείς ότι μόνον 63 είναι οι επιτυχόντες στα τρία από τα τέσσερα Τμήματα της Γεωπονικής Σχολής στην Αιτωλοακαρνανία και είναι αμφίβολο πόσοι θα σπουδάσουν στο τέλος το πρόγραμμα ενός Τμήματος, που δεν ήταν στις πρώτες τους επιλογές. Εξάλλου οι υποψήφιοι που δήλωσαν αυτά τα Τμήματα μέσα στις πρώτες τρεις επιλογές του με ζόρι ξεπερνούν τα δάκτυλα του ενός χεριού. Αντιθέτως, μιαάλλη ειδικότητα αυτή του Βοηθού Φαρμακείου 78 υποψήφιοι τη δήλωσαν μέσα στις τρεις πρώτες επιλογές τους.

Άλλα αξιοσημείωτα παραδείγματα είναι στο ΔΙΕΚ Αγρινίου ο Βοηθός Φαρμακείου με βάση 15.000 μόρια, στο ΔΙΕΚ Μεσολογγίου το Στέλεχος Μονάδων Φιλοξενίας με 18.500 μόρια, ο Τεχνικός Μαγειρικής με 17.800 μόρια και στο ΔΙΕΚ Ναυπάκτου το Στέλεχος Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου με 15.600 μόρια και ο Βοηθός Εργοθεραπείας με 15.100 μόρια.

Είναι προφανές ότι η καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για τα πανεπιστημιακά Τμήματα και του παράλληλου Μηχανογραφικού για τα ΙΕΚ, αναδεικνύει αρκετά από τα λάθη του ακαδημαϊκού «χάρτη», που φυσικά δεν υπάρχουν μόνο στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά και σε άλλα περιφερειακά Πανεπιστήμια, αλλά και το πώς οι υποψήφιοι έχουν πλέον προσανατολιστεί στα νέα δεδομένα, καθώς είτε με καθαρή προτίμηση θέλοντας να αποφύγουν υπερκορεσμένα επαγγέλματα ή πανεπιστημιακά Τμήματα χωρίς σαφή επαγγελματικά δικαιώματα, είτε γιατί «εξωθούνται» εκεί λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Έτσι πολλοί υποψήφιοι φτάνουν στο κατώφλι των δομών Επαγγελματικής Κατάρτισης έχοντας πετύχει βαθμολογίες σε αρκετές περιπτώσεις πολύ υψηλότερες από αυτές που έχουν εισακτέοι σε ορισμένα πανεπιστημιακά Τμήματα.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι χρειάζεται ένας καλύτερος σχεδιασμός της πανεπιστημιακής και μεταλυκειακής εκπαίδευσης συνολικά στη χώρα και ειδικότερα στην περιοχή. Και αν πρόκειται να «εξωθηθούν» προς τα κάπου οι νέοι, αυτό να είναι προς την κατεύθυνση των αναγκών της οικονομίας και της χώρας γενικότερα. Γιατί, προφανώς όταν στην Αιτωλοακαρνανία παράγεται το 40% και πλέον των εξαγώγιμων ιχθυρών της χώρας είναι πραγματικά κρίμα να υπάρχει στο Μεσολόγγι ένα Τμήμα Υδατοκαλλιεργειών στο Μεσολόγγι, που την τελευταία τριετία δεν αθροίζει ούτε 40 επιτυχόντες.

 

Οι βάσεις εισαγωγής στα Δ.ΙΕΚ της Αιτωλοακαρνανίας

 

Δ.Ι.Ε.Κ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Ειδικότητα – Βάση Εισαγωγής

ΒΟΗΘΟΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΩΝ ΠΡΩΙΜΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ 17400

ΒΟΗΘΟΣ ΡΑΔΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ 15700

ΒΟΗΘΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ 15800

ΒΟΗΘΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ 14400

ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ – ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ 13600

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 14800

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ 12300

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ – ΑΡΧΙΜΑΓΕΙΡΑΣ (CHEF) 14300

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΘΕΡΜΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ 14200

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 11100

 

Δ.Ι.Ε.Κ. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Ειδικότητα – Βάση Εισαγωγής

ΒΟΗΘΟΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ 12100

ΔΙΑΣΩΣΤΗΣ – ΠΛΗΡΩΜΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ (ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ) 14100

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΓΕΩΡΓΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ 11200

ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΗΣ ΤΟΥ ΜΑΚΙΓΙΑΖ 15200

ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ 18500

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Η/Υ 13900

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ – ΑΡΧΙΜΑΓΕΙΡΑΣ (CHEF) 17800

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ 15900

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΝΔΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΗΜΑΤΟΣ – ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΣ ΜΟΔΑΣ 13400

ΦΥΛΑΚΑΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ 17000

 

Δ.Ι.Ε.Κ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

Ειδικότητα – Βάση Εισαγωγής

ΒΟΗΘΟΣ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ 15100

ΒΟΗΘΟΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΩΝ ΠΡΩΙΜΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ 14700

ΒΟΗΘΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ 13600

ΔΙΑΣΩΣΤΗΣ – ΠΛΗΡΩΜΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ 14200

ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ – ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ 15600

ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ 12000

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΣ ΠΟΔΟΛΟΓΙΑΣ – ΚΑΛΛΩΠΙΣΜΟΥ ΝΥΧΙΩΝ ΚΑΙ ΟΝΥΧΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ 13800

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΩΝ 13600

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ 13100

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΟΔΟΣ 13500

 

 

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”