Οι φιλαρμονικές Αγρινίου και Μεσολογγίου στη συνάντηση φιλαρμονικών στη Λευκάδα (video)


 

Η Δημοτική Φιλαρμονική Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου στην 1η Συνάντηση Φιλαρμονικών Δρόμου στη Λευκάδα


Η Φιλαρμονική του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου «Χρήστος Καψάλης», υπό τη Διεύθυνση του Αρχιμουσικού Δημήτρη Τσιάντα, συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία στην 1η Συνάντηση Φιλαρμονικών Δρόμου, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκάδα το περασμένο Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2024. Η πρωτότυπη αυτή εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τη Φιλαρμονική Εταιρεία Λευκάδας, τον Δήμο Λευκάδας και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και αποτέλεσε μια σπουδαία γιορτή μουσικής και πολιτισμού.
 
Σε μια σεμνή τελετή υποδοχής στο Ανοιχτό Θέατρο Λευκάδας, ο Δήμαρχος Λευκάδος Δρ. Ξενοφών Βεργίνης, αφού καλωσόρισε τις Φιλαρμονικές, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ιστορία της πόλης μας καθώς και στον ρόλο της θυσίας του Μεσολογγίου στην έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης.
 
Η Μουσική Παρέλαση ξεκίνησε από το Ανοιχτό Θέατρο και μέσω των κεντρικών δρόμων της πόλης κατέληξε την ώρα του δειλινού στην παραλία, πίσω από την ξύλινη πεζογέφυρα. Εκεί, οι πέντε Φιλαρμονικές, σε ένα εντυπωσιακό φινάλε απέδωσαν μαζί το «Tuttinsieme», μια διασκευή του Lorenzo Pusceddu, πάνω σε θέματα από γνωστές όπερες, χαρίζοντας στο κοινό μία αξέχαστη βραδιά, γεμάτη χρώματα και μελωδίες!
 
Ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου εκφράζει τα θερμά του συγχαρητήρια σε όλα τα μέλη της Φιλαρμονικής για την αξιέπαινη παρουσία τους, καθώς και σε όλες τις συμμετέχουσες Φιλαρμονικές για την εξαιρετική συνεργασία και ευχαριστεί θερμά τη Φιλαρμονική Εταιρεία Λευκάδας για την πρόσκληση, τη φιλοξενία και την άψογη διοργάνωση της εκδήλωσης.
 
Στη Συνάντηση πήραν επίσης μέρος η Φιλαρμονική Άρτας «Ο Σκουφάς», η Φιλαρμονική Αγρινίου, η Φιλαρμονική Κυνοπιαστών Κέρκυρας και η διοργανώτρια Φιλαρμονική.


Το σημαντικότερο γεγονός των πολλών τελευταίων χρόνω που παρακολουθούμε τα τοπικά πράγματα, υπήρξε η 1η συνάντηση των Φιλαρμονικών στην πόλη της Λευκάδας που διοργάνωσε το Σάββατο 14/9 η Φιλαρμονική Λευκάδας . Πέντε Φιλαρμονικές γέμισαν τους κεντρικούς δρόμους της πόλης προσφέροντας μουσικές και χρώματα και εισπράττοντας πολλά χειροκροτήματα.
Μια άλλη άποψη πέρα από τους αυστηρούς «τόνους», με πλήθος μουσικών, με λάβαρα σημαίες και με πλήρη μουσική εξάρτηση, οι μπάντες παρέλασαν στους κεντρικούς δρόμους προσφέροντάς μας ένα πλούσιο και χορταστικό πρόγραμμα.
 
Στην εκδήλωση πήραν μέρος οι Φιλαρμονικές: Φιλαρμονική Εταιρία Λευκάδας έτος ιδρύσεως 1850, Φιλαρμονική Μ/Φ Συλλόγου Άρτας «Ο Σκουφάς» 1898, Φιλαρμονική Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου «Χρήστος Καψάλης» 1924, Φιλαρμονική Δήμου Αγρινίου 1960, Φιλαρμονική Κυνοπιαστών Κέρκυρας 1966.
 
Το πρόγραμμα ξεκίνησε στο Ανοιχτό Θέατρο με συγκέντρωση όλων των Φιλαρμονικών, σύντομες ομιλίες – καλωσορίσματα από την πρόεδρο της ΦΕΛ, Βασιλική Μήτσουρα, τον Δήμαρχο κ. Βεργίνη και τον βουλευτή κ. Καββαδά, καθώς και ανταλλαγή δώρων και αναμνηστικών. Η πρόεδρος κ. Μήτσουρα διάβασε και τον χαιρετισμό του Αντιπεριφερειάρχη κ. Δουβίτσα ο οποίος λόγω της συνεδρίασης του Περιφερειακού συμβουλίου δεν μπόρεσε να παραβρεθεί.
 
 
Στις θέσεις των θεατών παρατάχθηκαν οι Φιλαρμονικές γεμίζοντας το χώρο με μουσικούς, όργανα και όμορφες στολές. Ακολούθησε ζωντανή πρόβα του μουσικού κομματιού που ήταν κοινό για όλες τις Φιλαρμονικές. Εκτέλεσαν το «tuttinsieme» ένα πότ πουρί από όπερες.
Στη συνέχεια οι Φιλαρμονικές με χρονική διαφορά η μια με την άλλη ξεκίνησαν από το Ανοιχτό Θέατρο παιανίζοντας και μέσω της 8ης Μεραρχίας έφτασαν στον Άγιο Μηνά και συνέχισαν στην κεντρική αγορά. Η κάθε μπάντα σταματούσε στην κεντρική πλατεία και παιάνιζε ένα μουσικό κομμάτι, σκορπίζοντας όμορφο θέαμα και ακρόαμα στο πλήθος του κόσμου.
 
Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε στον πεζόδρομο περιπάτου, απέναντι από την παραλιακή Άγγελου Σικελιανού. Οι Φιλαρμονικές παρατάχθηκαν κατά μήκος παιανίζοντας το κοινό μουσικό κομμάτι που συνέπεσε με τα πανέμορφα χρώματα του ηλιοβασιλέματος, κλείνοντας με τον καλύτερο τρόπο την εξαιρετική εκδήλωση. Όλες οι μπάντες έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και ανταμείφτηκε η προσπάθειά τους με το χειροκρότημα και τη χαρά που προσέφεραν στον κόσμο.
 
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την συνδιοργάνωση της Αντιπεριφέρειας και του Δήμου.