Εντοπίσθηκε κρούσμα ευλογιάς στην Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας

 

 

Από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας γίνεται γνωστό ότι σήμερα Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024 επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη κρούσματος ευλογιάς των αιγοπροβάτων σε εκτροφή στην περιοχή της Κατοχής Αιτωλοακαρνανίας.

Έχουν ήδη ληφθεί μέτρα περιορισμού της εκτροφής και έχουν οριστεί ζώνες προστασίας και επιτήρησης του νοσήματος σε ακτίνα 3 και 10 χιλιομέτρων από την εστία αντίστοιχα, όπως ορίζεται στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Επιπλέον πραγματοποιείται επιδημιολογική διερεύνηση και ξεκινούν άμεσα οι επιτόπιες επισκέψεις επιτήρησης από κτηνιάτρους σε εκτροφές αιγοπροβάτων τηςΠ.Ε Αιτωλ/νίας βάση ανάλυσης κινδύνου. 

Σημειώνεται ότι η νόσος της ευλογιάς είναι ιδιαίτερα μεταδοτική ιογενής νόσος κυρίως των προβάτων, αλλά και των αιγών, με συμπτώματα υψηλό πυρετό, παρουσία εξανθημάτων, βλατίδων και εφελκίδων κόκκινου χρώματος με ιδιαίτερη εντόπιση στην κοιλιακή χώρα, στους μαστούς, στις μασχάλες, στο κεφάλι και στο κάτω μέρος της ουράς και θανάτους ζώων.

 

 

https://sinidisi.gr/