Ιουνίου 17, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Μαριάννα Ρόμπολα: Πανηγύρι Αη Συμιού

 

 

 

Κάθε χρόνο στις 2 και 3 Φεβρουαρίου το Μεσολόγγι γιορτάζει τον χειμωνιάτικο Αη Συμιό.

 

Το πανηγύρι έχει τη ρίζα του στον καιρό της Τουρκοκρατίας.

 

Τότε την ημέρα της Πεντηκοστής πολλοί Μεσολογγίτες πήγαιναν κρυφά από το Μεσολόγγι και ανέβαιναν στο Μοναστήρι, όπου συναντούσαν κλέφτες του Ζυγού.

  

Όλοι παρακολουθούσαν τη Θεία Λειτουργία στο μικρό εκκλησάκι κι ύστερα κάτω από τα σκιερά πλατάνια άρχιζαν τη διασκέδαση. Αρνιά ψητά, κρασιά από τα γύρω αμπέλια, τραγούδια και χοροί της λεβεντιάς. Και ανάμεσα στις άλλες ευχές η κορυφαία:

 

 '' Καλή Ανάσταση της Πατρίδας "

 

Μετά την απελευθέρωση οι Μεσολογγίτες ξανάρχισαν το πανηγύρι τους. Αλλά τώρα το συνέδεσαν με την πικρή θύμηση της σφαγής κατά την ηρωική Έξοδο της Κυριακής των Βαΐων του 1826.

 

Αρματωμένοι και καβαλάρηδες ανεβαίνουν στο Μοναστήρι ντυμένοι με τις παραδοσιακές φορεσιές τους και τα άρματα για το προσκύνημα.

Σε μικρογραφία αυτού του πανηγυριού είναι ο χειμωνιάτικος Αη Συμιός με Θεία Λειτουργία και σχετικό γλέντι με τη βοήθεια των παραδοσιακών μουσικών οργάνων.

 

Η ευλάβεια των Μεσολογγιτών για τον Αη Συμιό είναι μεγάλη. Κάθε χρόνο στις 3 Φεβρουαρίου, μέσα στο καταχείμωνο, οικογενειακώς ανεβαίνουν στο μοναστήρι για το προσκύνημα τους. Ημέρα μεγάλης αργίας η εορτή. Αναφέρεται μάλιστα πως το 1824 είχε αράξει στο Μεσολόγγι το βρίκι ' ΆΝΝΑ' γεμάτο με πολύτιμα εφόδια, πολεμικό υλικό, κανόνια, φάρμακα, εργαλεία κ.α. Όλα δώρα του Λόρδου Βύρωνα. Άνθρωπος όμως δεν υπήρχε για τη μεταφορά τους. Ήταν στο μοναστήρι.

 

Οι Μεσολογγίτες ποιητές ύμνησαν το πανηγύρι. Ο Μαλακάσης, ο Παλαμάς, ο Λαλαπάνος, ο Λυμπέριος, έγραψαν τους ωραιότερους  στίχους για τον Αη Συμιό.

 

Και κάθε φορά που ανταμώνουν οι πανηγυριστές εύχονται με χαμόγελα: 'ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ'

 

 

 

 

 

Μαριάννα Ρόμπολα

Φιλόλογος - Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων