Μαϊος 24, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Μαριάννα Ρόμπολα: Οι κρυμμένοι θησαυροί της Κλεισούρας

 

Στο δρόμο Μεσολογγίου-Αγρινίου βρίσκεται το σπήλαιο της Κλεισούρας. Εκεί συναντάμε την Ιερά Μονή της Ζωοδόχου Πηγής (Ελεούσα), μέσα σε ένα μικρό κοίλωμα του βράχου. Ιδρύθηκε το 1700. Κοντά, στο βράχο της πλαγιάς, είναι και το εξωκλήσι προς τιμήν της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Στο εσωτερικό του ναού, στα δεξιά της εικόνας της Παναγίας, υπάρχει μια μεταλλική πόρτα, η οποία οδηγεί σε σπήλαιο. Στην είσοδο του σπηλαίου, σε μια πινακίδα αναφέρονται πληροφορίες για το ναό, για τη Μονή, για το σπήλαιο και για κάποιον Χριστιανό Κουμπούρα, ο οποίος στην Ανάσταση σκότωσε Τούρκο, επειδή κορόϊδευε τους Χριστιανούς για την πίστη τους. Έπειτα ο Χριστιανός βρήκε ως καταφύγιο για ένα χρόνο το σπήλαιο αυτό, προκειμένου να γλιτώσει από τους θυμωμένους Τούρκους.

Όταν ο Κουμπούρας επέστρεψε στο χωριό, διηγήθηκε στους κατοίκους ότι εκεί που ήταν κρυμμένος έβλεπε κάθε βράδυ στη σπηλιά ένα φως. Οι κάτοικοι πήγαν στο σημείο αυτό, όπου αντίκρισαν την εικόνα της Παναγίας. Σε  βάθος περίπου πέντε μέτρων ανακάλυψαν μια πηγή με νερό, το αγίασμα της Παναγίας. Σύντομα έχτισαν στο μέρος αυτό της σπηλιάς ένα μικρό εκκλησάκι, ενώ αργότερα χτίστηκε το σημερινό εκκλησάκι μέσα στο σπήλαιο.

Το σπήλαιο είναι μικρό. Τα τοιχώματα είναι βραχώδη. Το δάπεδο στο πρώτο τμήμα έχει δέκα πέτρινα σκαλιά, τα οποία καταλήγουν  (2,5 μέτρα χαμηλότερα) σε μια φυσική λεκάνη με νερό (40 εκατοστά περίπου) , η οποία έχει ως τροφοδοσία της μια πηγή. Το νερό αυτό καταλήγει στη βρύση του Αγιάσματος, στο εξωτερικό χώρο του ναού. Πιο βαθιά στο σπήλαιο υπάρχει νερό για 4 μέτρα.

400 μέτρα από το Μοναστήρι υπάρχει ένα άλλο σπήλαιο στην πλαγιά. Μετά από μια μικρή αναρρίχηση φτάνουμε σε ένα αβαθές κοίλωμα του βράχου. Πολλά τέτοια παρόμοια κοιλώματα συναντάμε σε όλη την έκταση νότια του Αράκυνθου.

 

 

Μαριάννα Ρόμπολα

Φιλόλογος