Φεβρουαρίου 21, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΥΑΓΓ. ΡΟΜΠΟΛΑΣ: ΕΟΡΤΗ 3 ΙΕΡΑΡΧΩΝ 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

 

 

Εορτάζεται από κοινού η μνήμη των 3 Ιεραρχών. Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

 Οι Άγιοι αυτοί Ιεράρχες έζησαν τον τέταρτο Μ. Χ. αιώνα και είναι συνεχιστές των προηγούμενων χαρισματικών Αγίων των πρώτων αιώνων του Χριστιανισμού. Μας διδάσκουν τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος, που πρώτα εφάρμοσαν στη ζωή τους και μας αποκαλύπτουν ότι ο ΧΡΙΣΤΟΣ είναι ο αιώνιος ΟΔΗΓΟΣ στους αιώνες, για την κατάκτηση της αιώνιας Βασιλείας των Ουρανών. Η κοινή εορτή των Τριών Ιεραρχών καθορίστηκε τον ενδέκατο αιώνα, στα χρόνια της βασιλείας του Αλεξίου Κομνηνού. Τότε υπήρξε διαφωνία για την πνευματική αξία εκάστου Ιεράρχου και διαίρεση των πιστών.

Όμως μπροστά στο θρόνο του ΘΕΟΥ έχουν την ίδια θέση. Αυτό έδειξαν στην τότε εκκλησιαστική ηγεσία κι έτσι καθιερώθηκε η κοινή εορτή τους. Οι 3 Ιεράρχες προέρχονται από ευλογημένες οικογένειες. Όλοι γνωρίζουμε τον ρόλο της οικογένειας στην ανατροφή των παιδιών. Η οικογένεια είναι το θερμοκήπιο πολλών Αγίων. Διδάχθηκαν οι τρεις πατέρες με λόγια και παράδειγμα την ορθή πίστη και νουθεσία ΚΥΡΙΟΥ. Σπούδασαν σε διάφορες περιοχές, πολλές επιστήμες. Έγραψαν πολλά συγγράμματα και επιστολές.

Ακόμη και σήμερα παραμένουν επίκαιρα τα διδάγματα τους. Αγάπησαν τον ΘΕΟ. Κήρυξαν την διδασκαλία του Ευαγγελίου. Την εφάρμοσαν στη ζωή τους. Και μας καλούν αυτόν τον δρόμο της ΑΓΙΟΤΗΤΟΣ, να βαδίσουμε κι εμείς. Δικαίως είναι προστάτες των Γραμμάτων, των Εκπαιδευτικών, των Μαθητών και των Φοιτητών.

 

Ας έχουμε ΠΑΝΤΟΤΕ την ΕΥΛΟΓΙΑ και ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ τους.

 

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ.

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΥΑΓΓ. ΡΟΜΠΟΛΑΣ

Θεολόγος